|

"Nema dokaza da je Hrvatska bila okupator u BiH"

"Nema dokaza da je Hrvatska bila okupator u BiH"
0
F
FENA
21.2.2011. u 20:41
9
komentara
0

dijeljenja
"Nema dokaza da je Hrvatska bila okupator u BiH"
Odbrana generala Milivoja Petkovića u završnim je riječima na haaškom suđenju šestorici vojnih i civilnih čelnika bosanskih Hrvata optuženih za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH poručila u ponedjeljak da haaško tužiteljstvo nije dokazalo da je Hrvatska bila okupacijska sila u BiH.
Osvrćući se na tezu tužitelja uvedenu na samom kraju suđenja da je Hrvatska bila okupator u BiH, Petkovićeva odvjetnica Vesna Alaburić poručila je da pravna praksa govori da se područja borbi ne mogu smatrati okupiranim područjima a da haaški tužitelji u ovom predmetu tvrde da istovremeno postoji i stanje oružanog sukoba i okupacije.

Ona je istaknula da Hrvati Bosne i Hercegovine ne mogu biti okupatori u vlastitoj zemlji, a slijedom toga ni Herceg-Bosna ne može biti okupator u BiH.

Ne postoje dokumenti da je Hrvatska okupirala BiH, nijedan svjedok u sudnici nije tako nešto kazao, nema dokaza da je hrvatska vlast imala efektivnu kontrolu nad Herceg-Bosnom, rekla je Alaburić.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić - optuženi su za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a cilj kojeg je etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

Tužitelji su u svojim završnim riječima zatražili da ih se proglasi krivima i kazni zatvorskim kaznama u rasponu od 25 do 40 godina zatvora.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...