|

Počele završne riječi u predmetu "Prlić i drugi"

Počele završne riječi u predmetu "Prlić i drugi"
0
F
FENA
7.2.2011. u 15:28
1
komentara
0

dijeljenja
Počele završne riječi u predmetu "Prlić i drugi" Završne riječi naredna dvije do tri sedmice
Završne riječi na haškom suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tokom rata u BiH započele su u ponedjeljak poslijepodne i očekuje se da bi mogle potrajati dvije do tri sedmice.
Sudsko je vijeće odlukom o zakazivanju ročišta, na kojem će se iznijeti završne riječi, tužilaštvu dodijelilo 15 radnih sati, a svakoj od odbrana po pet sati s tim da se na kraju završnih riječi odbrane optuženi mogu osobno obratiti sudskom vijeću i za to mogu
iskoristiti najviše 30 minuta svaki.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su, kako tvrdi tužilaštvo, optuženi htjeli pripojiti Hrvatskoj. Sva šestorica optužena su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja muslimansko-bošnjačkog stanovništva iz dijelova BiH na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne s ciljem pripojenja Republici Hrvatskoj.

Na suđenju koje je započelo 26. aprila 2006. tužilaštvo i odbrana izveli su ukupno oko 400 svjedoka čiji su dokazi pretočeni u 50.000 stranica zapisnika.

Odbrane šestorice bosanskih Hrvata u svojim će završnim riječima, kako je najavljeno, zatražiti oslobađajuću presudu jer su uvjereni da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu.

Šestorka se nalazi u pritvoru Haškog suda od 5. aprila 2004., odnosno gotovo sedam godina.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...