Haški tribunal
0

Počinje završnica najdužeg haškog suđenja

FENA
Najsloženiji predmet Haškog suda (ICTY), suđenje šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine, bliži se kraju. Nakon pet godina na ICTY-u danas počinje iznošenje završnih riječi.

Tužilaštva i odbrane iznijet će završne riječi na haškom suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu protjerivanja muslimansko-bošnjačkog stanovništva iz dijelova BiH na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne s ciljem pripojenja Republici Hrvatskoj.

Odbrana zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka u svojim će završnim riječima tražiti oslobađajuću presudu jer je uvjerena da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu, izjavio je za Hinu njegov branilac Božo Kovačić.

Prema njegovim riječima, isto će učiniti i odbrane ostalih optuženih. Kovačić kaže da odbrana u cijelosti odbacuje konstrukciju tužilaštva o udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom kao i njihovu tezu da je Hrvatska bila gospodar rata u BiH.

O utemeljenosti tužilačke teze o namjerama Hrvatske u ratu u BiH, kaže branilac Kovačić, dovoljno govori da je iz Hrvatske uz odobrenje vlasti otišlo više ljudi u Armiju BiH nego u HVO. Odbrana je na suđenju isticala da se Hrvatska u BiH nije borila protiv JNA nego su se hrvatske snage borile protiv tih snaga na cjelokupnom bojištu koje je obuhvatalo teritorije Hrvatske i BiH.

Procurila je informacija o zahtjevu haškog tužilaštva za drastičnim kaznama za šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata. Tužilaštvo navodno traži ukupno 240 godina zatvora. Prlić, Praljak i Petković trebali bi dobiti po 45 godina zatvora, Ćorić 35 godina, a Pušić 25. Praljka, Prlića, Stojića, Petkovića, Ćorića i Pušića, između ostalog, terete za protjerivanje i ubijanje Muslimana '93.

Predmetni tužilac Kenneth Scott u uvodnoj je riječi optužbe na suđenju glavninu krivice za zločine počinjene u kampanji etničkog čišćenja Herceg-Bosne 1993/94. pripisao Franji Tuđmanu i njegovoj politici podjele BiH i dosezanja granica Banovine Hrvatske iz 1939., tretirajući šestoricu optuženih kao puke izvršioce politike koju su diktirale vlasti u Zagrebu.

Teritorijalna ambicija udruženog zločinačkog poduhvata bila je Banovina Hrvatska, a njegovi sudionici, uz šestoricu optuženih, bili su Tuđman, te pokojni ministar obrane Gojko Šušak, general Janko Bobetko i Mate Boban, osuđeni za ratne zločine Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mladen Naletilić Tuta i drugi, kazao je tada Scott.

Prvostepena presuda teško da će biti donesena za manje od jedne godine. Sve vrijeme suđenja, od aprila 2004, Prlić, Praljak, Pušić, Ćorić, Stojić i Petković proveli su u haškom pritvoru. Puno odgoda, svađa advokata, ali i otvorenih neslaganja među sucima, učinilo je ovaj proces najdugotrajnijim u historiji Haškog suda.