Humanitarna akcija
6

Poslanici u Predstavničkom domu FBiH darivali krv

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 26 poslanika od njih 98 dobrovoljno je darivalo krv u zgradi Federalnog parlamenta tokom današnje sjednice Doma održane u Sarajevu.

Odziv poslanika na ovu humanitarnu akciju je bio mnogo veći, ali svi zainteresirani nisu mogli dati krv zbog zdravstvenih problema ustanovljenih pretragom na licu mjesta, visokog krvnog pritiska i drugih tegoba, kazao je novinarima poslanik Josip Jurišić, predsjednik parlamentarnog odbora za zdravstvo, organizatora akcije.

Ista akcija bila je najavljena za sutra tokom zasjedanja Doma naroda, ali medicirani tada neće doći u zgradu Parlamenta jer se niko od članova ovog Doma nije prijavio na ranije podijeljenim anketnim listićima.

Jurišić sličnu humanitarnu akciju u Parlamentu najavljuje za maj ili juni iduće godine.

Današnju sjednicu Predstavničkog doma, u oficijelnom dijelu karakterizira značajna izmjena dnevnog reda u odnosu na najavljeni zbog povlačenja više tačaka. U okviru preostalih je odobren nacrt nomotehničkih pravila za izradu zakona i drugih popisa FBiH te je zaključeno da Vlada FBiH obavijesti Parlament o detaljima vezanim za izradu materijala i za utrošak značajne sume novca u tom poslu, kako je rečeno.

Poslanici su većinom glasova odobrili Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH za 2011. godinu, koji je podnio direktor Agencije Zlatko Barš. Kazao je da je ona nadležna za 19 banaka u FBiH, 16 mikrokreditnih organizacija i sedam lizing društava s ukupnim kapitalom od 16,5 milijardi KM.

Poslanici su prihvatili i nacrt izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu te im je podnesen izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u 2011. godini. Odobrili su i odluku o imenovanju članova Predstavničkog doma u zajedničku parlamentarnu komisiju koja treba da provede proceduru vezanu za imenovanje generalnog revizora i njegovog zamjenika budući da sadašnjem revizoru i zamjeniku ističe mandat u maju iduće godine. Članovi zajedničke komisije iz Predstavničkog doma su: Fikret Kilim (Socijaldemokratska partija BiH), Mehdin Selimović (Stranka demokratske akcije) i Ljilja Zovko (Hrvatska demokratska zajednica BiH).

Za razliku od ovih materijala, privremeno je, na inicijativu predlagača Aide Čikić, povučen Prijedlog zakona o zaštiti žiranata u FBiH dok se Dom naroda ne izjasni o nacrtu tog zakonskog teksta, što je uobičajena parlamentarna praksa.

Povučene su također, na prijedlog iz Vlade FBiH, najavljene izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku, a na zahtjev poslaničkog kluba HDZ-a BiH, Nacrt zakona o privrednim komorama i Nacrt regulacionog plana istorijskog gradskog područja Počitelj za period 2008 - 2018. dok se o tom planu ne očituju nadležne općinske strukture. U ovom slučaju je riječ o strukturama u Općini Čapljina, kako je naznačio predsjedavajući Kluba HDZ-a Marinko Čavara.