BiH
0

Izmijenjen dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu pretrpio je značajne izmjene u odnosu na najavljeni, jer je povučeno više predloženih tačaka.

U konačnom dnevnom redu, utvrđenom četiri i po sata nakon početka sjednice, ostale su izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali ne u najavljenom skraćenom, nego u redovnom postupku, što je, zatražila poslanica Jasminka Durić, predlagač izmjena tog zakonskog teksta.

Ostao je i Prijedlog nomotehničkih pravila za izradu zakona i drugih propisa Federacije, kao i izvještaji o radu Komisije za koncesije FBiH, Agencije za bankarstvo te godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Iz predloženog dnevnog reda povučeni su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakon o izvršnom postupku, Prijedlog zakona o zaštiti žiranata u Federaciji te Nacrt zakona o privrednim komorama u FBiH i Nacrt regulacionog plana povijesnog gradskog područja Počitelj za razdoblje od 2008. do 2018. godine.

Današnja sjednica prekidana je na sat vremena prije utvrđivanja dnevnog reda za akciju dobrovoljnog darivanja krvi na koju je ranije poslanike pozvao parlamentarni odbor za zdravstvo.

Predsjednik tog odbora, poslanik Josip Jurišić, rekao je novinarima da je 26 poslanika Predstavničkog doma danas darivalo krv i da je broj zainteresovanih bio veći, ali krv nije uzeta od tih zainteresovanih zbog njihovih zdravstvenih prilika, visokog pritiska i slično.

Jurišić je, također, kazao da istovijetna humanitarna akcija na koju su pozvani i svi delegati Doma naroda neće biti održana sutra, jer se do sada niko od članova tog doma nije prijavio na podijeljenim prelimninarnim anketnim listićima.