BiH
0

Prekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Današnja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu prekinuta je poslijepodne, prije nego što je iscrpljen dnevni red.

Prekidu je prethodila primjedba delegata Luke Faletara da je i do tada rađeno na granici kvoruma koji je u jednoj fazi sjednice i provjeravan prozivkom delegata.

Faletar je tražio petominutnu pauzu da bi se sastao Kolegij Doma i odlučio o daljnjem radu.

Kolegij se potom sastao, a predsjedavajući Doma Radoje Vidović ubrzo saopćio jednoglasnu odluku tog tijela o prekidu i dodao da će datum nastavka ove 13. redovne sjednice biti određen naknadno.

U nastavnu delegati treba da glasaju o zakonima koje su razmotrili prije prekida. Međutim predloženim aktima su: Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i o Poreznoj upravi F BiH, te o izmirenju obaveza Federacije prema Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Predstoji glasanje i o predloženim zakonima o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, kao i o zaštiti od nasilja u porodici.

U setu akata koji čekaju na izjašnjavanje Doma naroda su predložene izmjene Zakona o sudovima, Zakoni o visini stope zatezne kamate na javne prihode te Prijedlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Za razliku od svih navedenih akata delegati nisu danas ni razmotrili izvještaje o prošlogodišnjem poslovanju Fonda za zaštitu okoliša, kao ni Radio-televizije Federacije BiH, jer je sjednica prekinuta prije nego što su ta pitanja i došla na red.