{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom zasjeda bez premijera i ministara u Vladi FBiH

F
28.11.2012. u 11:04
0
22
Predstavnički dom zasjeda bez premijera i ministara u Vladi FBiH
0
Predstavnički dom zasjeda bez premijera i ministara u Vladi FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu je počela trodnevna, 17. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Zasad sjednici ne prisustvuje niko od ministara u Vladi FBiH niti federalni premijer.

Više zakona predloženo je po hitnom postupku za ovo zasjedanje, među njima Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima. U setu akata upućenih u Parlament po hitnoj proceduri je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Izmjene više aktuelnih zakonskih akata su u skraćenoj proceduri - zakona o bankama, o lizingu te o sudovima Federacije i o notarima. U redovnoj proceduri su zakoni o zaštiti od nasilja u porodici, zatim o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine, o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnom ispitu, kao i zakon o liječništvu te zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Zaštita osoba s duševnim smetnjama materija je narednog najavljenog zakona, predloženog Parlamentu u redovnoj proceduri, kao i zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Ostali zakonski akti zasad su u nacrtu, među njima zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH. U ovom setu su i zakon o stečajnom postupku, izmjene i dopune Zakona o poticaju razvoja male privrede, zakon o zaštiti potrošača - korisnika finansijskih usluga i zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju. Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta registracije nekretnina naredna je predložena tačka dnevnog reda, a sljedeća Nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja za FBiH "Sliv rijeke Une" 2007- 2027. godina.

Za ovu sjednicu Predstavničkog doma predviđeno je da poslanici razmotre i izvještaj o poslovanju Radio-televizije FBiH za 2011. godinu, bilans stanja i uspjeha ove medijske kuće u periodu 2008-2011., izvještaj nezavisnog revizora za prošlu godinu te ovogodišnji programski plan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: