{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom zasjeda bez premijera i ministara u Vladi FBiH

F
28.11.2012. u 11:04
0
22
Predstavnički dom zasjeda bez premijera i ministara u Vladi FBiH
0
Predstavnički dom zasjeda bez premijera i ministara u Vladi FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu je počela trodnevna, 17. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Zasad sjednici ne prisustvuje niko od ministara u Vladi FBiH niti federalni premijer.

Više zakona predloženo je po hitnom postupku za ovo zasjedanje, među njima Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima. U setu akata upućenih u Parlament po hitnoj proceduri je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Izmjene više aktuelnih zakonskih akata su u skraćenoj proceduri - zakona o bankama, o lizingu te o sudovima Federacije i o notarima. U redovnoj proceduri su zakoni o zaštiti od nasilja u porodici, zatim o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine, o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnom ispitu, kao i zakon o liječništvu te zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Zaštita osoba s duševnim smetnjama materija je narednog najavljenog zakona, predloženog Parlamentu u redovnoj proceduri, kao i zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Ostali zakonski akti zasad su u nacrtu, među njima zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH. U ovom setu su i zakon o stečajnom postupku, izmjene i dopune Zakona o poticaju razvoja male privrede, zakon o zaštiti potrošača - korisnika finansijskih usluga i zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju. Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju Projekta registracije nekretnina naredna je predložena tačka dnevnog reda, a sljedeća Nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja za FBiH "Sliv rijeke Une" 2007- 2027. godina.

Za ovu sjednicu Predstavničkog doma predviđeno je da poslanici razmotre i izvještaj o poslovanju Radio-televizije FBiH za 2011. godinu, bilans stanja i uspjeha ove medijske kuće u periodu 2008-2011., izvještaj nezavisnog revizora za prošlu godinu te ovogodišnji programski plan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: