BiH
165

Poslanici SBB-a napustili sjednicu Predstavničkog doma

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine napustili su današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je u toku u Sarajevu, jer nije usvojen njihov zahtjev za dopunu dnevnog reda ovog zasjedanja, posvećenog sigurnosnoj situaciji u Federaciji povodom aktuelnih protesta građana.

Predsjednik Kluba SBB-a Mirsad Đonlagić je najavio da SBB neće učestvovati ne samo na današnjoj sjednici nego i dalje u radu Parlamenta, sve dok na dnevni red ne dođu njihove tražene tačke: prijedlog za ostavku aktuelne Federalne vlade, kao i to da predsjednik FBiH Živko Budimir "koji je dosad amnestirao mnogo osuđenika", amnestira i protestnike, izuzev onih za koje se utvrdi da su lično rušili i palili imovinu.

Po izlasku poslanika SBB-a, sjednica je nastavljena, a kada su napuštali skupštinsku salu, Irfan Ajanović iz Stranke demokratske akcije je dobacio iz klupe: "Poselamite Fahru", aludirajući na predsjednika SBB-a BiH Fahrudina Radončića.

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine izjasnio se povodom zahtjeva SBB-a da bi podnošenje ostavke Federalne vlade značilo rušenje institucija izvršne vlasti Federacije.

"Klub SDP-a daje podršku federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ova vlada će otići kad se u skladu s Ustavom i zakonskim propisima imenuje nova vlada", rekao je, između ostalog, šef Kluba SDP-a Jasenko Selimović.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš podnio je u dosadašnjem toku sjednice poslanicima informaciju o sigurnosnom stanju u Federaciji, s posebnim osvrtom na proteste građana od 5. do 20. februara, kako je navedeno.

U ovom trenutku se tim povodom obraća i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.