|

Poslanici PSBiH odbili razmatranje po hitnoj proceduri izmjena zakona o platama

Poslanici PSBiH odbili razmatranje po hitnoj proceduri izmjena zakona o platama
9
F
FENA
7.3.2017. u 14:49
7
komentara
9

dijeljenja
Poslanici PSBiH odbili razmatranje po hitnoj proceduri izmjena zakona o platama Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Nakon jednosatne pauze u zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici nisu prihvatili da se izmjene zakona o platama i o institucijama BiH razmatraju na današnjoj sjednici po hitnoj proceduri.
To su predložili poslanici Socijaldemokratske partije BiH Mirsad Mešić i Denis Bećirović, a ovim izmjenama predviđeno je da izabranim i imenovanim dužnosnicima ukine pravo na jubilarnu naknadu.

Kako je nakon pauze obrazložio Damir Bećirović, poslanik Demokratske fronte (DF) koji je tražio pauzu u zasjedanju, potrebno je poštovati Poslovnik u dijelu koji nalaže da se poslanici koji su u sali a na glasaju ubrajaju u broj suzdržanih glasova.

To se u ovom slučaju odnosi na poslanike stranaka okupljenih u koaliciju nazvanu Savez za promjene. Oni danas prisustvuju zasjedanju, ali ne glasaju o tačkama dnevnog reda.

Takav stav zauzeli su nakon što je agent BiH Sakib Softić Međunarodnom sudu pravde u Haagu predao zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Dužnosnici iz Republike Srpske smatraju da je to izazvalo duboku političku krizu u BiH, a poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz tog razloga odbili su uopće biti na sjednici jer smatraju da se nisu stekli demokratski uvjeti za održavanje sjednice.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...