|

Nakon bojkota poslanika iz RS-a otkazana sjednica državnog parlamenta

Nakon bojkota poslanika iz RS-a otkazana sjednica državnog parlamenta
21
Piše: A. Z.
16.2.2017. u 10:22
290
komentara
21

dijeljenja
1/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/11 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH donio je odluku da se za danas zakazana sjednica tog zakonodavnog tijela otkaže, nakon što se na sjednici nisu pojavili poslanici iz Republike Srpske koji su jučer odlučili da neće prisustvovati.
Kvorum za današnju sjednicu je ipak ispunjen, jer je prisutno 28 poslanika, a 14 poslanika iz RS-a se nije pojavilo na sjednici. Ipak, predsjedavajući doma Šefik Džaferović predložio je pauzu, nakon čega je odlučeno da se sjednica ipak otkaže.

Sedam poslanika na Proširenom Kolegiju je glasalo za odgađanje sjednice, dok je Damir Bećirović iz DF-a bio suzdržan. Sjednica je odgođena za 7. mart.

Sjednica je otkazana jer je uprkos kvorumu nemoguće odlučivati zato što zbog odsustva poslanika iz RS-a nema entitetske većine.

Borislav Bojić (SDS) je kazao da majorizacija Srba nije uredu.

"Bakir Izetbegović ne može Srbima uzeti pravo koje im pripada i nećemo prisustvovati sjednicama dok ne budu ispunjeni naši uslovi, a to je da se institucije vrate u ustavni okvir", poručio je Bojić.

Staša Košarac (SNSD) je kazao da se ne radi o blokadi institucija, već legitimnoj odluci da se sjednica odgodi.

"Nije blokada, već legitimna odluka da se sjednica odgodi. Bakir Izetbegović ne poštuje Ustav BiH i svi srpski poslanici odlaze sve dok se Izetbegović ne vrati primjeni ustava. Ovo je legitimna inicijativa koja je upućena dok se ne riješi problem u vezi s revizijom presude", poručio je Košarac.

Odgađanje sjednice jučer su podržali SDS i SNSD koji smatraju da je BiH u ustavnoj krizi, a HDZ je bio suzdržan.

Poslanici iz RS-a ističu da nedolazak na sjednicu nije blokada institucija, ali da se sjednica ne treba održati sve dok Predsjedništvo BiH ne donese odluku o reviziji presude protiv Srbije.

Sada se postavlja pitanje krize vlasti na državnom nivou, naročito ukoliko bošnjački politički vrh odluči da podnese zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.
Prijavi grešku


Komentari (290)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...