BiH
2

Zbog bojkota delegata SNSD-a i DNS-a upitno održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH

Piše: A. B.
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Upitno je održavanje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je zakazana za sutra, a na kojoj bi se zastupnici trebali izjasniti o vrlo važnim izmjenama i dopunama zakona. Rad državnog parlamenta mogao bi biti blokiran zbog nedolaska zastupnika Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Delegati iz Republike Srpske, zastupnici Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a i Dragutin Rodić iz DNS-a najavili su da zbog predaje zahtjeva za reviziju presude tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije neće prisustvovati sjednici.

Ukoliko se ne pojave sutra, neće biti potrebnog kvoruma za održavanje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Ljilja Zovko za Klix.ba je kazala da i ostali zastupnici pretpostavljaju da će sjednica biti odgođena.

"Nije nam još ništa zvanično potvrđeno, ali pretpostavljamo da će sjednica biti odgođena. Zakazana je za sutra, a kolegij će odrediti da li će biti održana ili ne", kazala je Zovko.

I iz Kluba bošnjačkog naroda nam je potvrđeno da bi sjednica trebala biti odgođena. Nović, Radmanović i Rodić za banjalučke medije su izjavili da se osim problema uzrokovanih predajom zahtjeva za reviziju, trebaju riješiti i pitanja tužilaštava i sudija, odnosno, kako su naveli, prisustvo stranaca u Ustavnom sudu BiH.

Osim Radmanovića, Novića i Rodića, Klub srpskog naroda u Domu naroda državnog parlamenta čine još i Darko Babalj i Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milica Marković kazala nam je da su posljednje informacije govore da bi delegati u Domu naroda trebali poštovati odluke i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), a koji su doneseni nakon što je Sakib Softić prema nalogu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Na sutrašnjoj sjednici trebala bi se razmatrati zakonska rješenja visine naknade za sudije i tužioce u pravosudnim institucijama države. Naime, predstavnici pravosuđa na nivou BiH kroz akte Vijeća ministara traže prava na određene naknade, a s druge strane negoduju zbog smanjenje regresa. Prema prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Vijeće ministara je navelo da sudije i tužioci imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor.

Slična situacija kada je riječ o održavanju sjednica je i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koja bi trebala biti održana 23. marta. Prethodna sjednica održana je 7. marta, ali procedura glasanja nije obavljena jer nisu prisustvovali zastupnici iz SNSD-a, dok su predstavnici SDS-a prisustvovali, ali nisu učestvovali u glasanju. Sjednica je okončana bez ijedne donesene odluke.

Političari iz RS-a smatraju kako ne treba tako lako preći preko određenih stvari koje su se desile na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni i da dobro trebaju razmisliti kako će glasati na predstojećim sjednicama.