BiH
1

Predstavnički dom: Zbog nedostatka entitetske većine odgođeno izjašnjavanje o svim tačkama dnevnog reda

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Svi prijedlozi zakona i izvještaji s dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upućeni su Kolegiju Doma na naknadno usaglašavanje jer ništa od predloženog nije imalo entitetsku većinu iz Republike Srpske.

Naime, neprisustvo poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) današnjoj sjednici, te odluka poslanika stranaka okupljenih u koaliciju nazvanu Savez za promjene da ne glasaju o tačkama dnevnog reda, uzrokovalo je ovakvu situaciju.

Tako su na naknadno usaglašavenje upućene izmjene zakona o plaćama u drugom čitanju kojima bi se izjednačili koeficijenti policijskim službenicima na državnom novu s koeficijentima državnih službenika.

Isto se dogodilo i u slučaju izmjena zakonskih rješenja o upravi te o porezu na dodanu vrijednost, ali i u slučaju Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu kojim bi se naplata RTV takse putem telekom operatera produžila do kraja ove godine.

Takav scenario dogodio se i kada se glasalo o izvještajima o radu Odbora za žalbe građana PSBiH, parlamentarnog vojnog povjerenika, a jedino Izvještaj o radu Nezavisnog odbora nije prihvaćen jer nije bilo ni opće niti entitetske većine.

Kada je u pitanju Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatskе, o njoj se poslanici nisu ni izjašnjavali jer su prvo glasali o zaključku zamjenice predsjedavajućeg Doma Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ).

Taj zaključak također nije imao dovoljno glasova i entiteta Republika Srpska te je upućen Kolegiju Doma na naknadno usaglašavanje, a ona je zatražila da se poslanici izjasne postoji li poslovnička mogućnost da se ovakva rezolucija nađe na dnevnom redu današnje sjednice.

Upućivanjem Informacije o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga i Informacije Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane završena je današnja sjednica Doma, a naredna je najavljena za 23. mart.