4 cm gore-dole
608

Posjetili smo Brezu i uvjerili se: Nakon dvije godine svečano otvorili 800 metara nedovršenog puta

Piše: L. K.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U općini Breza prije nekoliko dana zvanično i svečano je otvorena asfaltirana dionica lokalne ceste. I tu ništa ne bi bilo neobično da načelnik i ostale zvanice nisu otvorili samo prvi sloj asfalta. Posjetili smo Brezu i razgovarali s mještanima, ali i načelnikom koji poručuje da se ne radi o predizbornom triku.

Dužina dionice je 880 metara, širina 5,5 metara s pješačkom stazom duž cijele dionice širine metar. Međutim, lokalna vlast je organizirala svečano otvaranje puta iako je urađen samo jedan sloj asfalta, što se može vidjeti i na fotografijama.

Da paradoks bude veći, izgradnja traje od 2016. godine kada su, prema riječima načelnika Općine Breza Muniba Zaimovića, prokrčili put za cestu.

Nekome može i u avliju, nekome ne

Ni mještani nisu zadovoljni. U razgovoru za Klix.ba kažu da su radovi predugo trajali i da put još uvijek nije završen. Potom negoduju zbog činjenice da su pojedincima asfaltirana i dvorišta, dok drugima nisu.

"Put je započet 2016. godine, pred izbore, tada je to razgrnuto. Kada sam došao na poziciju načelnika formirao sam komisiju s namjerom da vidim da li ti investitori mogu nastaviti. Komisija je rekla da ne može i mi smo zatim prekinuli ugovor i napravili novi s novim odlukama. Napravili smo ono što građevinci nazivaju projekt izvedenog stanja, raspisali novi tender i završili put", rekao je načelnik Breze Munib Zaimović, nazivajući sebe lokalnim patriotom i naglašavajući da on radi u korist Breze.

Na pitanje zašto su za izgradnju puta bile potrebne tri godine, načelnik je rekao: "Bilo je problema zbog imovinskopravnih odnosa, dogovora s mještanima, jer nije svima odgovarao plan koji smo napravili za izgradnju".

Nedostaje 100 hiljada KM i 4 centimetra

Načelnik Općine Breza je naglasio da je budžet igrao ulogu u izgradnji ceste te da je, otkako je on na poziciji načelnika, iznos budžeta rastao sa 3,6 miliona na 5,6 miliona KM.

"Potrebno je od 90 do 100 hiljada KM za dovršavanje puta te se nadamo da će dodatna četiri centimetra biti završena kada novac bude osiguran. Put je već funkcionalan te želim naglasiti da ovo nije predizborni trik. Zašto nije predizborni? Jer smo prošle godine otvarali jedan veliki infrastrukturni projekt, puno smo uložili u to. Ja sam pozvao sve predsjednike mjesnih zajednica, sve predsjednike stranaka i sve vijećnike. Tada to nije bio predizborni trik, kao što nije ni ovo", završio je Munib Zaimović.

Općina Breza očekuje da će preostalih 100 hiljada KM osigurati od akciza te se očekuje da put bude asfaltiran i završen u naredna dva mjeseca.

Na linku ispod pogledajte kako je izgledalo svečano otvorenje.