BiH
65

Posjeta istanbulskoj klinici: Transplantacije jetre i bubrega uskoro i u Sarajevu?

Piše: M. Beker
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Broj osoba iz BiH koje trebaju transplantaciju jetre, bubrega ili pankreasa je veći iz godine u godinu. Mnogi odlaze u klinike širom Evrope kako bi spasili svoje živote jer u BiH nema dovoljno obučenih ljekara koji bi radili takav vid operacije. No, u bliskoj budućnosti te operacije bi se mogle raditi i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Tim ljekara iz KCUS-a obavio je nekoliko sastanaka s predstavnicima Memorial klinike iz Turske, jedne od najboljih privatnih klinika u svijetu koje rade najzahtjevnije zahvate transplantacije. Uspjeh u spašavanju života pacijenata kojima transplantiraju organ je veći od 90 posto. Čelnici Memorial klinike izjavili su kako su spremni pomoći našim ljekarima u obuci te nabavci opreme koja je potrebna za takav vid operacija.

Kliniku su posjetili i novinari iz BiH koji su se upoznali s radom klinike kako bi bh. građanima mogli prenijeti infromacije bitne za njihovo liječenje i spas.

"To je jedan vid humanitarnog rada, jer mi želimo doći u BiH i pomoći vašim ljekarima i narodu. Prije šest mjeseci operisali smo pacijenticu Almu Muratović iz Sarajeva, koja nam je došla u veoma teškom stanju. Umirala je. Izvršili smo transplantaciju jetre i danas je dobro. Imamo novi, dobar način rada koji je budućnost", rekao je dr. Münci Kalayoglu, ljekar koji je izveo prvu transplantaciju jetre na svijetu 1984. godine.

Kalayoglu je član Memorial tima već sedam godina, a osim u Turskoj godinama je radio transplantacije u SAD-u. Trebao bi biti član tima ljekara koji bi došao u BiH da obučava naše ljekare.

Klinika Memorial godišnje operiše 250 osoba kojima se radi transplantacija jetre. Osim tehnike kardiovaskularne operacije u okviru koje je donor organa preminula osoba, rade i transplantacije sa živog donora.

"Taj proces je težak fizički i psihički, jer osim bolesnog operišete i zdravog pacijenta. Ta osoba, koja je pacijentov srodnik, daje dio svog tijela znajući da može umrijeti, ali vrijednost je spašen život. Jedna od 1.000 osoba umre, to je procenat, ali mi do sada nismo imali nijedan smrtni slučaj živog donora. Oporavak živog donora traje od pet do sedam dana, a uspjeh transplantacije u našoj klinici je veći od 90 posto", kazao je prof. Koray Acarliz, šef Odjela za transplantaciju u Memorial klinici.

Na ovom odjeljenu se trenutno nalazi i pacijent iz Zenice koji čeka transplantaciju bubrega. Prilikom boravka u Memorial bolnici posjetio ga je ministar zdravstva KS Eldan Lokmić.

"Tim Memorial klinike nam je ponudio uslugu da obuče naše ljekare, prenesu znanje, ali i pomognu opremom. Mi imamo sve preduvjete za vršenje transplantacija, ali nemamo administrativni dio. Cilj moje posjete je da se u skorijoj budućnosti transplantacije izvode i u Sarajevu, odnosno BiH, kako pacijenti koji su teškog zdravstvenog stanja ne bi lutali svijetom", rekao je ministar Lokmić.

Savremene tehnike transplantacije

Ono po čemu je prepoznatljiva Memorial klinika, koja ima 14 bolnica širom Turske, je to da rade i transplantaciju jetre bez korištenja velikih doza krvi.

"Koristimo posebnu tehniku i tokom operacije potrošimo najviše jednu dozu krvi. Pacijenti ostaju na intenzivnoj njezi samo jedan dan. Do 2012. godine izvršili smo više od 1.000 transplantacija jetre. Za mene je posebno to što sarađujemo s ljekarima iz BiH, jer naše dvije zemlje imaju jake kulturne veze", rekao je prof. Kamil Yalçın Polat iz Memorial klinike u Atasheiru, Istanbul.

Tim za transplantaciju je istakao kako njihove operacije koštaju trostruko manje nego one koje se izvode na klinikama u Evropi. Operacija transplantacije bubrega košta 38.000 dolara.

Tretmani vantjelesne oplodnje

Osim transplantacija, Memorial klinika radi i vantjelesnu oplodnju, u čemu su veoma uspješni. Imaju 3.400 pacijenata godišnje i veliku stopu uspjeha. S obzirom na to da je doniranje sperme i jajnih ćelija zabranjeno u Turskoj, rade IVF tretmane. Riječ je o tretmanu kojim se prikupljaju jajne ćelije žene, odnosno spermatozoidi muškarca, i potom spajaju. Ta metoda je najčešće i spas za žene i muškarce oboljele od raka. Cijena vantjelesne oplodnje kreće se od 2.000 dolara.

"U slučaju da je kod pacijenta ustanovljen rak, uzimamo njihove jajne ćelije, odnosno spermatozoide i zaledimo ih kako bi bili sačuvani i kako bi ti pacijenti postali roditelji nakon što prođu hemoterapiju ili radijacijsko zračenje. Upravo tretmani liječenja kod bolesti raka uzrokuju neplodnost. Također, radimo i operacije na embrionima", kazala je profesorica Semra Kahraman.

Tretiraju pacijente od 18 do 44 godine, a stopa uspjeha je veća od 50 posto. Također, rade tretmane za očuvanje plodnosti i na tinejdžerima kojima se ustanovi rak.

O Memorial klinici

Memorial klinika je počela raditi 1995. godine. Njene bolnice se nalaze na 14 strateških lokacija u Turskoj: Istanbul, Sisli, Atasehir, Kayseri, Diyarbakir, Antalya, Hizmet i Ankara. Njihovi medicinski timovi su pioniri u transplantaciji organa, kardiovaskularnoj hirurgiji, onkologiji, oftalmologiji, IVF-u... Prva su privatna klinika koja je dobila licencu Ministarstva zdravstva Turske i članica su American Hospital asocijacije.