Komentari (41)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mi ne znamo svoj kako treba
Osoba koja je prepisivala tekst ne zna ni maternji jezik.
Cista laz, 99,99,% Bosanaca i Hercegovaca govori najmanje dva strana jezika srpski i hrvatski. Oko 30% slovenski, njemacki, engleski, turski, ruski...i 50% sandzacki...Bolji smo od pola Evrope...
Krivo je skolstvo! Prije rata se ucio francuski i ruski. Kakav je to bio sistem ne znam, ali znam mnogo osoba koje su ucile jedan od ta dva jezika, a ne znaju se sporazumjeti ni na jednom. Poslije rata je bilo jos gore. Strane jezike su predavali oni koji su ih znali, ali nisu bili skolovani za to pa znanje nisu znali prenijeti. Danas je stanje dosta bolje, ali opet nije sjajno kao u evropskim zemljama gdje je citav sistem skolovanja potpuno drugaciji.
I da nadodam - kod nas se sve kao nesto radi na tim promjenama, osnovna skola je duza za jednu godinu, uvode se kao neka nova pravila, neki novi sistem rada... ali to su sve kozmeticke promjene! Imam osjecaj kao da se te sve "promjene" rade da bi se sproveli neki projekti i opravdao novac dobijen od nekih stranih institucija, a da je nesto bolje i bitno drugacije - NIJE!
Sta Britanci trebaju vise od toga sto spikaju inglis 😁
Hajde bogati ne znaju ni Švabe strane jezike. Pogotovo starije generacije i ovi od 40 pa nadalje. Što se tiče komšija i susjeda tu smo mi u 5 deka. Samo što oni bolje lažu. Al mi imamo problem što većina Bosanaca i Hercegovaca ne zna materinji jezik kako treba.
Ne znam ni ja eng, ucim ga citav zivot, kad citam i kad treba peevest nesto pro🤣 al kad treba pricat bas i nisam vjest, da se razumijemo, znam ja ono, sporazumit se al da pricam sa nekim bas ono 0 bodova, nije problem fond rijeci nego uklapanje, sastavljanje recenica.
Odma????
Pa sta neznaju ni Njemci ni Francuzi ni Svajcarci .... bosanski
Realno za BiH. Međutim tu negdje su i Srbija i u manjoj mjeri Hrvatska zbog veza Istre sa Italijom. Srbija možda Beograd i Novi Sad vade prosjek ali realno to je 5-7% više nego u BiH. Previše pasivnih područja u sve tri države da bi procenti bili ispod 40%. Slovenci znaju srpskohrvatski pa ih to vadi i vjerujem da je procenat za njih realan.
Kad mnogi poltičari(koji bi morali znati)ne znaju pa vodaju prevodica kako da zna neko ko je možda 1-2-3 x išao u neku drugu zemlju ne računajući ex YU.
Problem je sto je veci postotak onih koji ne poznaju i uzivaju u maternjem jeziku. Pomocim pruza satrovacki,ulicki univerzalni i svjetski jezik isaretom.
Očigledno pisac nikada nije bio u Turskoj.
Engleski je najlaksi jezik za naucit i pricat. On bi trebao biti univerzalan za svjetsku komunikaciju, zapravo vec jeste
Ne znam što ti daju minuse, fakat je tako, ni padeža, ni rodova imenica, imaš samo jedninu i množinu, tri glavna glagolska vremena, sva tehnologija na engleskom, isto kao i većina video igara, serija i filmova, ne može se fulat engleski al nikako. E sad, bilo bi fino da se zna barem još jedan strani jezik pored toga, ali to je već neka druga priča
U ovoj anketi za engleski pola baci u vodu.