Region bolje kotira
145

Poražavajući podaci: Više od polovine bh. građana ne zna nijedan strani jezik

S. G.
Foto: Landgeist
Foto: Landgeist
Čak 60 posto Bosanaca i Hercegovaca ne poznaje makar jedan strani jezik. Podaci su to koje je na Twitteru objavio njemački demograf i geograf Simon Kuestenmacher.

Apsolutni šampioni ove liste su Turci. Sudeći prema ovim podacima, čak 78 posto njih ne poznaje neki strani jezik.

U ovo su se mogli uvjeriti svi oni koji su boravili u ovoj zemlji i pokušali sa nekim prolaznikom ili prodavačem na tezgi da komuniciraju na engleskom jeziku.

Odma iza njih su Britanci. Njih 65 posto ne govori neki strani jezik, što je i razumljivo s obzirom da se engleski smatra zvaničnim jezikom svijeta.

Zatim su na trećem mjestu Rumuni sa 64 procenta, nakon čega slijede stanovnici Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo da komšijski narodi daleko bolje od nas kotiraju na ovoj listi. Tako prema podacima koje je sproveo portal Landgeist, samo 20 posto Srba ne zna neki jezik, dok se kod Hrvata taj broj kreće oko 26 posto.

Njemački demograf je pored pomenute mape postavio i jedno vrlo zanimljivo retoričko pitanje koje glasi:

"Možemo li tvrditi da će nacije s visokim stopama vjerovatnije glasati za nacionalističke ideologije, a ne za velike globalne ideologije otvorenog uma?", upitao se Kuestenmacher.

Samo tri posto Šveđana ne zna makar jedan strani jezik, po čemu im nema ravnih na Starom kontitentu. Iza njih slijede Danci, Latvijci i Litvanci sa četiri posto građana koji pored maternjeg, ne poznaju makar još jedan jezik.