BiH
0

Popović: Bebe rođene 1. oktobra neće biti popisane

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović izjavila je danas da je BiH neophodan popis stanovništva, ali da bebe rođene 1. oktobra i poslije neće biti popisane, jer ne mogu biti uključene u ukupan broj stanovnika.

"U metodologiji popisa stanovništva kritični momenat je 30. septembar u ponoć, a to znači da se sve što popisivač bude pitao građane referiše na taj datum. U ovom slučaju izuzetak se jedino pravi prilikom popisa umrlih lica", rekla je Popovićeva novinarima u Banjoj Luci.

Prema njenim riječima, nakon 1991. godine, kada je u BiH obavljen posljednji popis stanovništva, ne zna se koliko ima stanovnika, njihova starosna struktura, niti nivo obrazovanja.

"Želimo obezbijediti najkvalitetnije podatke koji će biti međunarodno priznati i uporedivi. Uvjerena sam da će BiH biti spremna za popis stanovništva u oktobru", dodala je Popovićeva, podsjetivši da je Evropska komisija obezbijedla oko 7,5 miliona evra za finansiranje terenskog rada.

Ona je navela da će popisivači biti isplaćeni nakon završenog posla i dostavljanja neophodne dokumentacije.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković naglasila je da su u svim jednicimama lokalne samouprave u Republici Srpskoj formirane popisne komisije, koje pripremaju preliminarnu listu kandidata za popisivače.

"Radimo na pripremi i pakovanju karatografske dokumenatacije. Pripremao i određene materijale za popisne komisije jedinica lokalne samouprave, kako bi mogli raspoređivati popisivače", rekla je Čičkovićeva.