|

Poplavljene kuće i novi problemi: Teška noć za mještane ilidžanskih naselja

Poplavljene kuće i novi problemi: Teška noć za mještane ilidžanskih naselja
125
Piše: E. S. H.
19.1.2015. u 08:25
120
komentara
125

dijeljenja
1/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
12/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Pripadnici Civilne zaštite, vatrogasci i nadležni iz Općine Ilidža su tokom noći bili na terenu u ilidžanskim naseljima jer je kiša izazvala velike probleme mještanima Gladnog Polja, Osjeka, Dogloda i Vlakova, kojima je noć bila veoma teška.
Iz operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite su nam rekli da je jedna starija osoba iz ulice Rakovička cesta u toku noći evakuisana.

U ulici Plantaže u Gladnom Polju je poplavljeno oko 20 kuća, slična situacija je i u blažujskoj ulici Stara pruga. U ulici Hendekuša se voda izlila, ali nije došla do kuća. Rakovički potok se stabilizovao, ali se rijeka Bosna izlila iz korita i poplavila veliki dio naselja Osijek i tu je situacija najkritičnija.

Poplavljena je i ulica Bregovi u naselju Doglodi, u Dobroševićima je put Kasarna Butile - Bojnik poplavljen i zatvoren za saobraćaj.

Mira Boras iz Općine Ilidža nam je rekla da situacija nije nimalo ohrabrujuća i da su vodostaji rijeke Bosne i Željeznice u porastu.

"Bosna se već izlila u Osijeku i Doglodima. Cijelu noć smo na terenu i vidjet ćemo šta dalje. Gdje se bude moglo raditi mehanizacijom radit ćemo, a gdje se to ne bude moglo, pratit ćemo situaciju, pa vidjeti da li ćemo raditi nasipe ili pročepljavanje", kazala je za Klix.ba Boras.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak nam je rekao da je najveći problem u ilidžanskim naseljima i da za sada nema dojava da je kiša izazvala probleme u drugim dijelovima Federacije.

"Građani su napravili problem jer su potok pregradili improviziranim mostom, smanjen je profil potoka i on se izlio i lijevo i desno. Ekipe su na terenu, nekoliko kuća je ugroženo. Moramo biti svjesni da je moguće da će doći do izlijevanja i da kao građani ne smijemo dovoditi u opasnost svoje porodice jer želimo imati neki most", rekao je Solak za Klix.ba.

Općina će utvrditi da li je most napravljen bespravno i da li će biti srušen zbog problema sa poplavama.

Prema najavama meteorologa danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Tokom dana će padavine postepeno slabiti i prestati.
Prijavi grešku


Komentari (120)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...