|

Povišeni vodostaji na rijekama u FBiH

Povišeni vodostaji na rijekama u FBiH
1
F
FENA
19.1.2015. u 12:11
1
komentara
1

dijeljenja
Povišeni vodostaji na rijekama u FBiH
Uslijed velikih količina padavina vodostaji na svim rijekama u Federaciji BiH su povišeni.
Na poplavljenom području rijeke Vrioštice u Ljubuškom, izvršene su redovne mjere odbrane od poplava.

Također, vodostaj rijeke Save u Posavskom kantonu je u porastu duž cijelog toka.

Vodostaj na brani HA Modrac u Tuzlanskom kantonu u 07.00 sati iznosio je 199,26 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je viši za 6 cm.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je u porastu. Na mjernom mjestu u Zenici visina vodostaja rijeke Bosne u 08.00 sati iznosi 340 cm, s tendencijom porasta na granici izlijevanja. U 9.50 sati, visina vodostaja na mjernom mjestu u Zenici, iznosi 345 cm.

Trenutno prema telefonskim izvještajima nema ugrožavanja stanovništva, niti izlijevanja iz korita.

Podvožnjak u naselju Nemila je poplavljen i neprohodan je za autobuski saobraćaj. Regionalni put Nemila - Bistričak trenutno obustavljen zbog manjeg odrona, a mehanizacija na terenu vrši čišćenje.

U selu Plahovići nalaze se odroni i klizišta koja su zatvorila putnu komunikaciju. Također je registrovano klizište koje se nalazi na relaciji Zenica - Babino mjesto Kula, koje ne ugrožava putnu komunikaciju. Putna komunikaciji Seoci - Živkovići trenutno je u prekidu zbog manjeg odrona koje će u toku dana biti otklonjen.

Vodostaji rijeka Bosna, Ribnica,Trstionica i Zgošća kod Kaknja su u porastu zbog padavina. Nivo rijeke Bosne se povećao za jedan metar i još je u stalnom porastu, a pritoke za sada ne stvaraju većih problema na području Općine.

Saobraćaj se na lokalnim putevima u naselju Olovo odvija otežano zbog poledice. Također je otežano odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R-467 Olovo - Zavidovići zbog odrona u mjestu Čuništa.

Vodostaj rijeke Krivaje je u porastu za 150 cm. Kiša koja je padala tokom cijele noći za sada ne stvara probleme. Aktivirano je jedno klizišta na lokalnom putu Brezik-Memići.

U Mjesnoj zajednici Željezno polje, u mjestu Čole došlo je do pokretanja klizišta koje prijeti putnoj komunikaciji Donje Golubinje - Mjestova Ravan.

Rijeka Željeznica je u granicama normale. Ekipa civile zaštite trenutno su na terenu. Angažovana je mehanizacija na saniranju klizišta.

Obilaskom terena u naselju Doboj-jug ustanovljeno je da nije došlo do izlijevanje rijeka Usore i Bosne u najplićem dijelu korita rijeka, a vodostaj je metar ispod kritične tačke izlijevanja.

Stanje vodostaja rijeke Bosne kod naselja Visokog je visoka, a rijeka Fojnica je u porastu. Zabilježena su manja izlijevanja rijeke Bosne.

Ekipa Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, obilaskom terena ugroženih područja, stradalim u poplavama iz 2014. godine konstatovala je da su potoci i pritoke u granicama normalnog vodostaja za ovaj period, te da trenutno nema ugrožavanja stanovništva.

U Općini Sanski Most u 07.00 sati vodostaj rijeke Sane iznosio je 293 cm, a kritična tačka je 380 cm.

Vodostaj rijeke Drine i njenih pritoka u blagom su porastu, ali nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita. U proteklih 72 sata, nije bilo opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra.

Na području općine Pale u FBiH, uslijed naglog topljenja snijega i veće količine kišnih padavina, koje su padale u toku jučerašnjeg dana i tokom noći, došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Prače koja je dostigla kritičnu tačku i trenutno prijeti izlijevanju iz korita u MZ Hrenovica, u naselju Pijesci. Ekipa civilne zaštite je na terenu i prati trenutno stanje.

Vodostaj rijeke Drine i njenih pritoka na području općine Foča je u blagom porastu te nema opasnosti od njenih izlijevanja iz korita.

Služba za civilnu zaštitu Kiseljak ističe da na području općine Kiseljak dolazi do izlijevanja potoka, i pojave površinskih voda, te ugrožavanja kuća i pratećih objekata u naseljima Dugo polje, Rudnik i mjesnom području Lepenice. Prema trenutnim podacima voda još nije ušla u objekte.

Meteoalarm u Hercegovačko-neretvanskom kantonu za danas izdao je narandžasto upozorenje. Očekivana količina padavina između 20 i 50 litara po metru kvadratnom. Nakon jučerašnjih padavina vodostaji rijeka su u značajnom porastu. Vodostaj rijeke Neretve u gornjem toku Glavatičeva trenutno iznosi 248 cm, a u Konjicu vodostaj iznosi 342 cm.

Zbog obilnih padavina u Kantonu Sarajevo toku jučerašnjeg dana došlo je do porasta vodostaja rijeka Bosne, Miljacke, Željeznice, Dobrinje, Zujevine i Tilave, te njihovih manjih pritoka, kao i pojava bujučnih, oborinskih i podzemnih voda uslijed čega je na području Kantona povećana opasnost od poplava, posebno u općinama Ilidža, Novi Grad, Vogošća i Ilijaš.

Kantonalna uprava civilne zaštite je odmah po pojavi tendencije rasta vodostaja preko Kantonalnog operativnog centra obavijestila sve općinske službe civilne zaštite da prate situaciju na teritoriji svoje općine i da stave u punu pripravnost sve organizovane snage civilne zaštite, kao i ostale subjekte od značaja za zaštitu i spašavanja, te da poduzmu adekvatne mjere, kao i da redovno dostavljaju sve informacije sa terena Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite.

U cilju preuzimanja neophodnih mjera zaštita i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od poplava na najugroženije područje općine Ilidže u večernjim satima je izašao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite i ekipe Općinske službe civilne zaštite Ilidža.

Tokom prvog dijela noći, najkritičnija situacija je bila na području Gladnog polja, na granici s Rakovicom, gdje je sinoć oko 21.00 sati, došlo do izlijevanja Rakovičkog potoka.

Poplavljeno je sedam do osam kuća i most preko potoka. Jadna starija žena je evakuirana iz Ilidže. Ostalo stanovništvo iz poplavljenih kuća je odbilo evakuaciju.

Također, u ulici Plantaže su poplavljene podrumske prostorije i niži dijelovi u oko 20 kuća, dok je u ulici Stara pruga poplavljeno 10 do 15 kuća.

U toku noći stanje s Rakovičkim potokom se stabilozovalo.

U drugom dijelu noći rijeka Bosna se izlila iz korita i poplavila veliki dio naselja Osjek u ulici Karamušići, Hendekuša, Bratunačka cesta i Osječki put, te dio naselja Doglodi.

Ugroženo je oko 100 kuća. U prekidu su putne komunikacije Pejton-Otes i put kasarna Butile-Bojnik

U protekla 24 sata, uslijed kišnih padavina, došlo je do porasta vodostaja potoka i rijeka, na području Kantona 10. Trenutno stambeni objekti nisu ugroženi, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...