|

Normalizovano stanje na poplavljenim područjima općine Ilidža

Normalizovano stanje na poplavljenim područjima općine Ilidža
1
F
FENA
24.1.2015. u 12:37
0
komentara
1

dijeljenja
Normalizovano stanje na poplavljenim područjima općine Ilidža
Stanje na poplavljenim područjima općine Ilidža se normalizuje, svi vodotoci su u svojim koritima i njihov nivo je i dalje u opadanju - navodi se u redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite za 23/24. januara. Kada je riječ o Posavskom kantonu, vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz ovaj kanton.
Visina vodostaja izmjerena jutros u 07.00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je u Bosanskom Brodu 443 cm (pripremno stanje - jučer 477 cm), Bosanskom Šamcu 349 cm (pripremno stanje - jučer 386 cm), te Orašju 610 cm (pripremno stanje - jučer 645 cm).

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu vodostaj rijeke Neretve u Mostaru iznosio je 470 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 850 cm), Trebižatu-Humcu 303 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 280 cm), Krupi-Dračevu 266 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 300 cm), Bregavi-Stocu 101 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 110 cm).

Vodostaj Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru jutros je u 06.30 sati iznosio 457cm. Stanje sa protokom vode i kotama na svim akumulacijama HE na Neretvi je stabilno. I dalje će se raditi na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija hidroelektrana na Neretvi, a koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra. Situacija je u potpunosti stabilna i pod kontrolom. U prilog tome je i prestanak oborina.

U protekla 24 sata zabilježen je blagi pad nivoa rijeke Bune, koja jutros u 07.00 sati iznosi 284 cm. U prekidu je i dalje putna komunikacija Buna-Blagaj, u mjestu Podpetak, koja će vjerojatno trajati i narednih par dana, sve do značajnijeg opadanja nivoa vode i povlačenja rijeke Bune u korito.

Također, i dalje su na Tekiji, uz rijeku Bunu, poplavljeni ugostiteljski objekti Mlinica i Vrelo.

U Općini Stolac voda za piće se i dalje mora prokuhavati. U Crnićkom polju poplavljena površina obradivog zemljišta jutros iznosi 6 ha.

Lokalnom prometnicom Rivine-Klokun, promet se odvija normalno. Ispod naseljenog mjesta Prenj, poplavljeno je 4 ha obradivog zemljišta. I dalje je otežan promet na lokalnoj prometnici Prenj-Habatnici.

Vodostaj rijeke Bregave jutros u 05.00 sati iznosio je 101 cm.

U općini Čapljina od 08.20 do 09.30 sati provedeno je ispumpavanje vode ispod nadvožnjaka kod Autobusnog kolodvora, a probleme stvaraju oborinske vode.

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 199,26 m.n.m., dok je tačka preljeva 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59,3 m³/s.

Vodostaj na rijeci Spreči, na mjernom mjestu Karanovački most u 07.00 sati iznosio je 300,60 cm (kritična tačka je 300 cm kada se poduzimaju redovne mjere odbrane od poplava).

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojski kantona je normalan, dok je vodostaj rijeka na području Srednjobosanskog kantona povišen.

U općini Ljubuški na snazi su redovne mjere obrane od poplava, na rijeci Trebižat. Vrijeme jutros je stabilno i bez padavina. Vodostaji rijeka i pritoka su u opadanju ili stagnaciji.

Vodostaj rijeke Une u općini Bihać prema mjerenju jutros u 07.00 sati iznosi 62 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine su u proteka 24 sata iznosile 28 l/m2.

U općini Kalesija, Tuzlanski kanton, u naselju Horozovina, klizište je ugrozilo jedan stambeni objekat iz kojeg je evakuisana jedna starija osoba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.