BiH
174

Klix.ba sa sarajevskim vatrogascima: Zbog poplava evakuisani mještani nekoliko naselja

Piše: J. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Obilna kiša koja je počela padati u nedjelju u popodnevnim satima stvorila je velike probleme za mještane nekoliko sarajevskih naselja koji su tokom noći evakuisani iz svojih domova.

Kako nam je potvrđeno u dispečerskom centru Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo i Vatrogasne jedinice Ilidža, evakuisano je mještana iz naselja Gladno Polje i mještana koji žive uz Rakovički potok. Desetak pripadnika PVJ Kantona Sarajevo na teren je izašlo nešto prije 22:00.

Kako javlja reporter portala Klix.ba koji se nalazi sa vatrogascima, u nekim naseljima voda je dospjela do kućnih pragova. Mještani su vidno zabrinuti i sa tugom se prisjećaju proteklih godina kada su zbog istog problema morali napuštati svoje kuće.

U Federalnoj upravi civilne zaštite potvrdili su nam da su tri kuće poplavljene i da su porodice evakuisane nakon obilnih kiša i poplava koje iz godine u godinu stanovnicima ovih dijelova stvaraju velike probleme.

Rifat Hodžić, načelnik Civilne zaštite opštine Ilidža, kaže da je situacija na terenu jako loša.

"Najgore je što kiša pada i vodostaj raste iz minute u minutu. Osim Gladnog Polja, ugrožena su naselja Vlakovo, Rakovica, Blažuj, Osijek...", kaže Hodžić za Klix.ba.

Pred pripadnicima Civilne zaštite Kantona Sarajevo, vatrogascima i mještanima navedenih naselja je teška noć.