BiH
77

Narasli vodostaji u Kantonu Sarajevo, poplave prijete pojedinim naseljima

Piše: E. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon obilne kiše koja je počela intenzivnije padati u nedjelju u popodnevnim satima, vodostaji rijeka i potoka u Kantonu Sarajevo su narasli, a nekim naseljima prijete i poplave. Na području općine Ilidža je, kako su mještani prijavili, voda već došla do nekih kuća.

"U Rakovici je navodno poplavljeno nekoliko kuća, jer se voda izlila iz Rakovičkog potoka. Zatim, dobili smo poziv i od mještana iz Vlakova, oni kažu kako se plaše da će im kuće poplaviti, jer voda nadolazi", rečeno je za Klix.ba u Operativnom centru Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Mještani Vlakova su za Klix.ba kazali da su kontaktirali Civilnu zaštitu i pozvali ih da izađu na teren te da su tražili da im se donesu vreće s pijeskom.

"Imali smo dojavu i iz Gornjeg Hotonja da se izlio nabujali potok i da je ugrožen jedan lokalni put. Također su zvali iz Starog Ilijaša i rekli da su im ugrožene neke kuće", kažu u Civilnoj zaštiti KS.

Navode da su u porastu vodostaji Željeznice, Zujevine, Bosne te ostalih rijeka i potoka, ali kažu da se veći vodotoci nisu izlili i da još nije kritično, odnosno da trenutno nema opasnosti da će se izliti.