BiH
148

Fotografije iz zraka: Poplavljeni putevi, kuće i poljoprivredna dobra

Piše: M. Nukić
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Obilne kišne padavine izazvale su poplave u pojedinim naseljima u Kantonu Sarajevo. Uprkos tome što su padavine prestale ili su dosta slabije u odnosu na prethodni dan i noć, vodostaj rijeke Bosne, ali i drugih rijeka, je u porastu.

Naselja Osijek, Blažuj, Vlakovo, Doglodi, Gladno Polje i Rakovica su ugrožena i stanovnici su imali velikih problema. Poplavljeni su putevi, poljoprivredna dobra i pojedine kuće što se može vidjeti na galeriji fotografija koje su urađene iz zraka (mjesta Doglodi, Rajlovac, Butile).

"Civilna zaštita Općine Ilidža stanovnicima ugroženih područja podijelila je vreće sa tamponima i pijeskom. Ekipe civilne zaštite su i dalje na terenu i u stanju pripravnosti", saopšteno je iz Općine Ilidža.

Vodostaji rijeka Bosne, Sane, Une i Jale su u porastu, dok je vodostaj rijeke Miljacke u opadanju. Kišne padavine su prestale, ali su nove najavljene već za sutra.

Danas je održana i vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo na kojoj se saopćeno da je osigurana odgovarajuća količina paketa hrane, vode za piće, briketa, svijeća i drugih potrepština, koji će biti podijeljeni stanovništvu na ugroženim područjima.

"U akcijama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od poplava i na otklanjanju posljedica od istih, na ugroženim područjima, a na osnovu iskazane potrebe angažovati će se svi raspoloživi kapaciteti Štaba i Kantonalne uprave civilne zaštite, kao i svi kapaciteti od PVJ Kantona i DVD, te sve kantonalne službe zaštite i spašavanja koje su formirane u kantonalnim javnim preduzećima, kao i drugim pravim organizacijama i udruženjima građana", saopćeno je iz Civilne zaštite KS.

Građanima poplavljenih područja se savjetuje da prokuhavaju vodu koju će koristiti za piće, pripremanje hrane, pranje posuđa i slično.