BiH
7

Poplava u Kantonalnoj bolnici Zenica izbacila medicinski otpad, sumnja se na placentu

Piše: E. M.
Ulaz u Kantonalnu bolnicu Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ulaz u Kantonalnu bolnicu Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tokom poplava izazvanih kišom u Kantonalnoj bolnici Zenica došlo je do začepljenja odvodnih cijevi, a kako Klix.ba saznaje, tokom otčepljavanja cijevi voda je sa sobom povukla i placentu koja se našla u poplavljenim prostorijama.

Glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Aida Buro za Klix.ba je kazala kako su već informisali javnost da je zbog izuzetno jakog nevremena praćenog obilnim padavinama u Zenici 24. jula došlo do zastoja u odvodima otpadnih voda u bolnici, zbog čega su prizemne prostorije u pojedinim odjelima bile poplavljene. Tokom otčepljavanja izvučen je medicinski otpad koji nije uredno zbrinut.

"Tokom otčepljavanja odvodnih cijevi i sabirnih kanalizacionih kolektora izvučen je različit otpadni materijal iz odvodnih cijevi u kojem je uočena masa koja upućuje na medicinski otpad. Pokrenuta je interna procedura da bi se utvrdio eventualno propust kojim se masa našla u kanalizacionom odvodu s obzirom da za odlaganje takve vrste otpada postoji jasno utvrđena procedura", izjavila je Buro.

S ciljem saznanja da li se radi o placenti pod medicinskim otpadom, Buro je istakla da više informacija o ovom slučaju trenutno ne može dati javnosti.

Odlaganje medicinskog otpada vrši se po unaprijed poznatim procedurama uz prisustvo stručnog medicinskog osoblja, nakon čega se pakuje u posebne kutije označene za vrstu medicinskog otpada te se potom transportuje do spalionica ili drugih lokacija za njegovo zbrinjavanje.