|

Žena preminula pri porodu u Bosanskoj Gradišci, ljekari se bore za život bebe

Žena preminula pri porodu u Bosanskoj Gradišci, ljekari se bore za život bebe
115
Klix.ba
29.10.2016. u 09:42
45
komentara
115

dijeljenja
Žena preminula pri porodu u Bosanskoj Gradišci, ljekari se bore za život bebe
U bolnici u Bosanskoj Gradišci prije dva dana pri porodu je umrla 32-godišnja žena iz Gornjih Podgradaca.
Nezvanično, radi se o J. Šinik koja već ima četvero djece, piše Euroblic. Beba koju je rodila hitno je prevezena u Univerzitetski klinički centar Banja Luka, u pratnji anesteziologa i pedijatra.

Iz UKC ističu da se beba nalazi na Odjeljenju intenzivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti UKC RS-a, te da je u teškom stanju.

"Preduzete su sve potrebne mjere za stabilizaciju djetetovog stanja, a sve dalje prognoze su krajnje neizvjesne", navodi načelnik Klinike za dječije bolesti Stojislav Konjević.

Direktor Opće bolnice Gradiška Vlado Marjanović ističe da je jučer ujutro obaviješten o smrti porodilje, te tvrdi da je već dogovorena i obdukcija. Po njegovim riječima, krvarenje majke ničim se nije moglo zaustaviti, te je završilo hemoragičnim šokom.

"Kad se sve to sagleda, to je neki postotak koji se može desiti u medicini. Potreseni smo i dirnuti, ali nažalost i to se dešava. Ustanovu je posebno interesovalo da li su u datom momentu imali ljude na mjestu, opremu, lijekove, te da li je žena propraćena kako treba. Mogu reći da je bilo uključeno 6-7 ginekologa i anesteziologa, koji su dali sve od sebe, te da su poštovane sve procedure u toku poroda, te u toku uključivanja operacione sale i intenzivne njege", kaže Marjanović, prenosi Euroblic.

Druge detalje toga kako je tekao porod, da li je na vrijeme reagovano i slično, Marjanović ne može da komentariše, ističući da su obdukcija i sve ostalo u nadležnosti drugih službi.

"Moje je da provjerim da li su sve procedure poštovane, da li su svi ljudi bili prisutni i to je sve bilo u redu", tvrdi Marjanović.

Iz bolnice ističu i da ova trudnoća nije vođena kod njihovih ginekologa.

U Gornjim Podgracima, ali i ostatku Bosanske Gradiške, ovaj slučaj bio je jučer glavna tema razgovora. Mještani ovog sela se ne sjećaju sličnog slučaja, zbog čega su još više zainteresovani da saznaju šta se tačno dogodilo. Kako kažu, svi su u šoku, jer je žena početkom sedmice otišla u bolnicu, nakon što je prošlo desetak dana od zvaničnog termina poroda.

Ministarstvo zdravlja RS-a jučer nije bilo zvanično obaviješteno o ovom slučaju. Po zakonu, ministar u ovakvim slučajevima može da zatraži vanredni stručni nadzor, a između ostalog po zahtjevu građanina koji nije zadovoljan dobijenom zdravstvenom uslugom ili njegove porodice.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...