BiH
71

Uprava mostarske bolnice: Bebe su imale bakteriju, ali to nije uzrok njihove smrti

Piše: Š. B.
Foto: bljesak.info
Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SBK) Mostar, je zajedno sa nadležnim ljekarima sa Odjela za neonatologiju SBK danas održao konferenciju za medije čija je tema bila smrt četiri prijevremeno rođene bebe u periodu od 21. augusta do 10. septembra.

Četiri bebe koje su preminule bile su, kako su pokazali nalazi, zaražene bakterijom klepsijelom koja je, zajedno sa ostalim dijagnozama koje su imale, kao i činjenicom da su rođene prije 36. sedmice trudnoće, doprinijela njihovoj smrti.

Prema riječima direktora Kvesića, ove bebe su, budući da su rođene prije vremena, okarakterisane kao nedonoščad te su samim tim i spadale u rizičnu skupinu, odnosno u startu su bile ugrožene.

Četiri preminule bebe su već nakon porođaja imale četiri ili pet teških dijagnoza koje su zajedno sa rezistentnom klepsijelom rezultirale njihovom smrću. No, Kvesić priznaje da postoji mogućnost da bi neke od beba preživjele da nisu bile zaražene bakterijom.

"Da li je moguće da bi neka od njih preživjela? Jeste, ali to je sada filozofiranje", kazao je Kvesić.

Ljekari objašnjavaju kako je bakterija klepsijela normalan dio crijevne flore te da problem predstavlja upravo rezistentna klepsijela protiv koje se bebe nisu mogle boriti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je reagovala nakon smrti četiri bebe na SKB te su sa Odjeljenja za mikrobiologiju uzeli potrebnu dokumentaciju. Prema svakodnevnim brisevima beba i površina, klepsijela nije pronađena, a ustanovljeno je da su bebe zaražene kada su, pet dana nakon briseva katetera, stigli rezultati krvi.

Bebe su u tom periodu već bile poprilično slabe i protiv ove infekcije se nije moglo boriti. Nakon pogoršanja stanja i sepse, odnosno trovanja krvi, bebe su preminule.

Bebe su od datuma prijema na Neonatološki odjel preminule četiri do 10 dana kasnije.

Direktor za sve optužuje tehnološki loše opremljeno Odjeljenje pedijatrije te činjenicu kako već dvije godine čekaju novac za novu kliniku.

Direktor dodaje i kako oni rade u skladu sa svojim mogućnostima, a da su u slučaju smrti četiri bebe preduzeli sve što je u njihovoj moći, pa i više od toga, što je i navedeno u izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Bolnica, prema njegovim riječima, funkcioniše normalno te nema nikakve vanredne situacije.

Istovremeno, redakciji portala Klix.ba obratio se i Verifikacioni laboratorij VERLAB.

VERLAB je mjeriteljski laboratorij koji je imenovao Institut za mjeriteljstvo BiH za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije etalona i mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata s funkcijom mjerenja u Bosni i Hercegovini.

"SKB Mostar je jedina javna zdravstvena ustanova na nivou FBiH koja nikada nije izvršila zakonsku verifikaciju medicinske opreme, što je definisano Zakonom o mjeriteljstvu BiH. SKB Mostar samim tim sve pacijente tretira zakonski neispravnom opremom", navode iz VERLAB-a.