BiH
0

PopisMonitor: Mnogi u BiH ostali nepopisani

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"I prije nego je zvanično završen Popis stanovništva stanova i kućanstava u BiH, PopisMonitor je primio brojne pozive i online prijave građana koji nisu bili popisani. Nakon zvaničnog završetka popisa, ovakve prijave nam i dalje pristižu", ističu iz PopisMonitora.

Više od 20 građana/ki iz općina Centar Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Tuzla, Travnik, Brčko i Doboj poslalo nam je ovakve prijave tokom posljednja dva dana, tvrdeći da su ostali nepopisani i oni i njihovi susjedi, te da se popisivači nikada nisu pojavili na njihovim kućnim adresama niti ostavili bilo kakvo obavještenje o svom dolasku do 15. oktobra.

Mnogi od građana požalili su se i na to da popisivači, ako i jesu dolazili, nakon ostavljanja obavještenja o dolasku nikada više nisu došli, te da su ih uzaludno čekali u vrijeme kada su rekli da će ponovo posjetiti domaćinstvo. Pored toga, tokom trajanja popisa kontaktirao nas je veliki broj građana koji su tokom trajanja popisa bili odsutni iz BiH kraće od godinu dana, a njihova su domaćinstva bila prazna i nije ih niko mogao popisati, niti su se, po zakonu, mogli popisati putem obrasca za inostranstvo, jer je on predviđen samo za osobe koje izbivaju iz BiH duže od 12 mjeseci.

Brojni građani i građanke BiH tako su ostali nepopisani, iako su mnogi među njima do posljednjeg dana čekali popisivače na svojim vratima. Situacija je na terenu vjerovatno još i gora, s obzirom da je više ovakvih prijava došlo od građana u centrima većih gradova poput Sarajeva ili Tuzle, pa se opravdano može sumnjati da je broj nepopisanih osoba u manjim mjestima i nepristupačnim naseljima mnogo veći.

Na pres-konferenciji koja je 15. oktobra održana povodom završetka popisa, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović istakla je da popis neće biti produžen jer je, na osnovu potvrda sa terena, zaključeno da ovaj proces može biti završen na vrijeme kako je i predviđeno.

Ovo je još jedna u nizu zvaničnih izjava koje su došle od Agencije za statistiku, za koju je više nego očigledno da ne odgovara stvarnom stanju stvari na terenu, čime je još jednom narušen kredibilitet ne samo Agencije, nego i svih ostalih institucija zaduženih za provođenje popisa, uključujući i lokalne popisne komisije i entitetske zavode za statistiku, ali i međunarodnu monitoring misiju, koja je potvrdila da je popis prošao "u najboljem redu" i stala iza evidentno neistinitih tvrdnji predstavnika Agencije za statistiku BiH, ističu u saopćenju iz PopisMonitora.