BiH
0

Popis stanovništva: Uskoro počinje unos i obrada podataka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripreme za početak unosa i obrade podataka iz popisa su u završnoj fazi. To znači da je u toku izbor osoblja za rad u centralnom obradnom mjestu, da su završeni radovi na opremanju prostora, da se testira IT sistem za unos, obradu i kontrolu podataka, izjavila je danas Feni Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH.

Na javni poziv za rad u centralnom obradnom mjestu pristiglo je oko pet hiljada prijava, a bit će ukupno zaposleno 298 osoba.

Zbog velikog broja prijava, Agenciji za statistiku BiH donijela je odluku da se testiranje i izbor osoblja pomjeri za dvije sedmice s ciljem da se svim prijavljenim kandidatima osiguraju isti uvjeti i daju jednake šanse, tako da će svi kandidati biti testirani isti dan.

Komisija za prijem je pregledala sve pristigle prijave. U toku su pripreme za pismeno testiranje i izbor kandidata. Izabrani kandidati će proći adekvatnu obuku, a počinjat će s radom sukcesivno, u skladu s planom aktivnosti obrade podataka i u zavisnosti od radnog mjesta.

To znači da bi neki od izabranih kandidata mogli početi s radom do kraja decembra, kada počinje i prva faza unosa i obrade podataka.

Adembegović navodi da je postpopisna anketa/kontrolni popis uspješno završena i postpopisni materijal je arhiviran u centralnom obradnom mjestu. Koristiće se tokom faza obrade kada će se i vršiti uporedne analize podataka iz popisa i postpopisne ankete.

"Cilj postpopisne ankete bio je da se analizom uporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete, izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja", kazala je Adembegović.