{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi zvanični rezultati popisa u BiH krajem 2014. ili početkom 2015.

A
20.1.2014. u 15:49
0
34
Prvi zvanični rezultati popisa u BiH krajem 2014. ili početkom 2015.
0
Prvi zvanični rezultati popisa u BiH krajem 2014. ili početkom 2015.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Unos i obrada podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova sprovedenog 2013. godine  u Bosni i Hercegovini još nisu počeli, potvrdila je za Agenciju Anadolija savjetnica za odnose sa javnošću u Agenciji za statistiku BiH Mirsada Adembegović.
“Agencija za statistiku BiH je nekoliko puta obavještavala javnost da se ograđuje od svih podataka vezano za popis koje objavljuju pojedinci, organizacije i mediji zbog toga što unos i obrada podataka još uvijek nisu ni počeli”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, prvi zvanični rezultati popisa koje će obraditi i objaviti Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, bit će objavljeni krajem 2014. ili početkom naredne godine.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u BiH, Agencija za statistiku BiH bila je obavezna objaviti, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, preliminarne rezultate popisa u roku od 90 dana od završetka popisa.

”U skladu s tim, na press konferenciji održanoj u novembru prošle godine objavljeni su preliminarni rezultati koji se odnose na ukupni  broj popisanih osoba, stanova i domaćinstava u BiH”, pojasnila je Adembegović.

U međuvremenu, Agencija za statistiku BiH raspisala je konkurs za izbor osoblja za unos i obradu podataka i izabrala najuspješnije kandidate koji su prošle sedmice završili obuku.

”Obuku su održali zaposlenici sve tri statističke institucije iz sektora statistike i informacionih tehnologija sa ciljem da upoznaju angažovano osoblje sa specifičnostima poslova koje će obavljati. Za potrebe unosa i obrade podataka biće angažovano ukupno 298 osoba koje će raditi zajedno sa zaposlenicima sve tri statističke institucije”, kazala je Adembegović.   

Prema njenim riječima, centralno obradno mjesto je opremljeno i pripremljeno za rad, tako da će unos i obrada početi prema utvrđenoj dinamici krajem mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: