BiH
0

Popisni materijal uskladišten, počinju pripreme za kontrolni popis

Klix.ba
Sav popisni materijal u roku je dostavljen iz popisnih komisija lokalne samouprave u centralno mjesto za unos i obradu podataka, evidentiran i uskladišten, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

U toku je provjera i priprema preliminarnih rezultata popisa koji u skladu sa Zakonom o popisu trebaju biti objavljeni tri mjeseca od završetka popisa na terenu.

Za potrebe unosa i obrade podataka iz popisa Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku radi na pripremi za instaliranje mrežne infrastrukture, radnih stanica, servera i svičeva, kao i sve ostale neophodne IT opreme.

Pored toga razvijene su i aplikacije sa kojima se automatizuje kontrola unosa podataka, obavlja logička kontrola informacija, šifriranje i druge koje su neophodne za dalje statističke obrade.

Danas je počela trodnevna obuka kontrolora i općinskih instruktora koji će raditi u postpopsinoj anketi, odnosno kontrolnom popisu koji će biti proveden u 107 općina Bosne i Hercegovine u periodu od 2. do 10. novembra sa ciljem da se analizom uporednih podataka iz Popisa i Postpopisne ankete, izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta Popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.