BiH
13

Popis stanovništva u BiH: Jukić se boji da potpiše odluku i okonča agoniju u vezi s objavom rezultata

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić boji se preuzimanja odgovornosti i potpisivanja odluke o usvajanju jedinstvenog program za obradu podataka kojim bi konačno bila završena agonije u vezi s objavom popisa stanovništva u BiH. Jukićev zamjenik Fadil Fatić ponudio se da umjesto njega potpiše odluke pri tome pozivajući "one koji su izabrali Jukića" da i utječu na njega.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić potvrdio je ovu informaciju za Klix.ba . On je kazao kako su entitetski zavodi za statistiku na posljednjoj sjednici Centralnog popisnog biroa jasno istakli da Agencija za statistiku BiH usvaja jedinstveni program za obradu podataka i metodološka pravila.

"U tom momentu direktor Velimir Jukić kazao je kako njemu nije jasna ta zakonska odredba. Rekao sam mu da je Član 20. u potpunosti jasan i to je direktna i jasna nadležnost da Agencija za statistiku BiH usvaja jedinstveni program za obradu podataka, a isto tako i sva druga metodološka pravila", rekao je Fatić.

On je dodao da je Jukić izrazio neobičan stav u smislu da se boji potpisivanja pri tome ističući kako mu nije jasno koga se to boji ako već radi u skladu sa zakonima ove države.

"Čak je i suprotno, on ne bi smio da ne potpiše. U tom trenutku rekao sam mu da ovlasti mene i ja ću bez problema potpisati jedinstveni program za obradu podataka i potpuno ću stajati iza toga i snositi svu odgovornost", kazao je Fatić dodajući kako je siguran da je to u skladu sa zakonima i međunarodnim preporukama, a da ne potpisivanje može izazvati određene pravne odgovornosti i posljedice po interese BiH i njenih institucija.

Fatić ističe kako sada niko nema mogućnost da govori kako se boji potpisivanja pri tome još jednom ističući kako mu nisu jasni razlozi ovakvog postupanja direktora Agencija za statistiku BiH.

"Svi su uslovi usvojene da se potpiše i iscrpili smo sve moguće rasprave. Znate li vi na šta liče sjednice Centralnog popisnog biroa? Pa to vam je isto kao pokvarena ploča: priča se jedno te isto, ali bez ikakvih stvarnih razloga zašto se ovaj posao ne bi odmah završio. To je dječje izmišljanja pravila, razloga i uslova koji nemaju nikakve veze sa zdravim razumom", ističe Fatić.

On je kazao kako je nejverovatno da Jukić ne žele da potpiše program za koji je Agencija za statistiku BiH nadležna i da bi onaj ko ga je izabrao na mjesto direktora trebao i utjecati za njega.

"Nisam ga ja izabrao. Onaj ko ga je izabrao neka i utječe na njega, odnosno neka ga stimuliše i pozove na odgovornost", dodao je Fatić.

Fatić je zadovoljan saradnjom sa ministrom civilnih poslova BiH koji je zadužen za koordinaciju između statističkih institucija i Vijeća ministara BiH Adilom Osmanovićem.

"On se stvarno trudi da se sve uradi u skladu sa zakonom i upozorava da nemamo vremena za čekati i da se nepotrebno gubi vrijeme jer 1. juli je veoma blizu, a vidi na šta smo došli. Mi imamo situaciju da se ne poštuje ni odluka ministra niti bilo koga drugog", zaključio je Fatić.