BiH
37

FOTO / Ponovo protest otpuštenih vojnika Oružanih snaga BiH iz RS-a

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Otpremnine ili zaposlenje, dva su zahtjeva koja su i danas ponovili bivši pripadnici Oružanih snaga BiH iz RS-a kojima je prestao radni odnos.

Na još jednim okupljanju i protestu u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" ukazali su da od svojih zahtjeva ne odustaju, jer ne mogu živjeti od vazduha zbog čega od rukovodstva RS-a, predsjednika entiteta i parlamenta, Milorada Dodika i Igora Radojičića, traže da ih prime na razgovore.

Bivši profesionalni vojnici Oružanih snaga BiH iz RS-a već su ranije dobili negativan odgovor od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a da nisu njihov problem, jer ih ne prepoznaje zakon o PIO i mogu samo da se jave Zavodu za zapošljavanje.

Ukazuju da bi do kraja godine oko 500 vojnika Oružanih snaga BiH iz RS-a trebalo da čeka ista sudbina zbog čega traže promjenu člana 101. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, pomjeranje starosne granice i da budu vraćeni na posao, kao i realne otpremnine ili da im se omogući posao u drugim organizacijama.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Jedan od otpuštenih vojnika, Milan Bilbija iz Prijedora, ukazuje da način kako oni ostaju bez posla nije opravdan, human i ljudski.

"Možda jeste po zakonu, ali nije korektan. Član koji mi tražimo da se promijeni nije dobar i diskriminiše one koji su stariji od 35 godina. Mi imamo samo tri zahtijeva koja nisu pretjerana i koja su realna", istakao je Bilbija.

"Ako na nas niko ne obrati pažnju mi ćemo krenuti sa drugim mjerama", upozorio je i njegov dojučerašnji radni kolega Ljubiša Matić iz Vlasenice.

Otpušteni vojnici, njih oko 100 iz svih krajeva RS, ukazali su da reforma odbrane izvršena 2006. godine i tada niko nije vodio računa o ovom pitanju.

Na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a razmatrat će se ponovo po hitnom postupku Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih oficira Oružanih snaga BiH, a koji dolaze iz RS-a.

Donošenje ovog zakona po hitnom postupku je neophodno jer je za 46 profesionalnih vojnih osoba, pripadnika Oružanih snaga BiH (oficiri i podoficiri) iz RS-a, zaključno s 31.decembrom 2012. godine, prestala profesionalna vojna služba u Oružanim snagama BiH zbog navršenih godina života i dužine trajanja službe.

Međutim, ovaj zakon se odnosi samo na oficire, ali ne i na vojnike.