BiH
0

Otpušteni vojnici OS iz RS-a ponovo protestiraju ispred zgrade Narodne skupštine

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nekoliko profesionalnih vojnika Oružanih snaga BiH iz srpske komponente, kojima je prestala služba zbog starosne granice od 35 godina, i danas protestiraju ispred zgrade Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci.

Uz zvižduke i pištaljke i na ovom protestu upozoravaju poslanike koji prisustvuju sjednici Skupštine RS-a na svoj neriješen status te činjenicu da ih niko od predstavnika vlasti ne želi da primi na razgovor.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić najavio za danas razgovor u Ministarstbu odbrane o pitanju njihovog zahtjeva da im se osiguraju otpremnine, te izmjeni Zakon o službi u Oružanim snagama BiH.

Iako vojnici ističu da je Narodna skupština RS-a donijela odluku o reformi odbrane, pa je time i nadležna za njihove probleme, vlast u RS tvrdi da je rješavanje statusa ovih kategorija na nivou BiH, a ne entiteta.

Za 329 profesionalnih vojnika iz srpske komponente Oružanih snaga BiH prestao je da važi ugovor o službi 28. februara ove godine, a očekuje se da će do kraja godine biti ukupno oko 400 otpuštenih vojnika koji su stariji od 35 godina.

Uz zastavu RS-a i transparente "RS je naša, da li smo mi njeni“, jedna grupa otpuštenih vojnika danima čeka u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” da ih primi neko od predstavnika vlasti RS-a i razmotri zahtjeve o pravu na otpremninu.