vijesti
0

Otpušteni vojnici: RS je naša, da li smo mi njeni

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Otpušteni vojnici Oružanih snaga BiH iz RS-a okupili su se danas u blizini zgrade Narodne skupštine RS-a koja zasjeda u Banjoj Luci.

Uz zastavu RS-a i transparetne "RS je naša, da li smo mi njeni", čekaju da im se bar danas obrati neko od predstavnika vlasti RS-a.

Međutim, to se nije dogodilo svih prethodnih dana, iako mirno protestiraju u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović” i ne odustaju od svojih zahtjeva da im se omoguće realne otpremnine nakon što su otpušteni iz službe.

Otpušteni vojnici Oružanih snaga BiH iz RS-a uputili su još ranije otvoreno pismo institucijama tog bh. entiteta u kojem ističu da Narodna skupština RS-a jeste adresa za rješavanje njihovih problema jer je dala saglasnost za reformu odbrane u BiH.

"Samim tim mislimo da je Narodna skupština RS-a prava adresa, jer nas je logikom stvari 'prebacila' u institucije BiH i sada kad smo otpušteni mi se moramo obraćati institucijama RS-a", naveli su u otvorenom pismu.

Uputili su zahtjeve predsjedniku Republike Srpske, predsjednici Vlade i predsjedniku Narodne skupštine RS-a da ih prime, saslušaju i u skladu sa svojim mogućnostima rade na prevazilaženju situacije u koju su dovedeni.

Međutim, predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić tvrdili su da ovi vojnici nisu problem RS.

Iz Đokićevog ministarstva upućeni su da se jave Zavodu za zapošljavanje RS-a.