BiH
34

Poništeni izborni rezultati na jednom biračkom mjestu u Vukosavlju

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se poništavaju izbori na redovnom biračkom mjestu 018B005 za načelnika i Skupštinu općine u izbornoj jedinici Vukosavlje, a zbog utvrđenih nepravilnosti koje mogu utjecati na izborni rezultat.

Odluku o raspisivanju ponovnih izbora Centralna izborna komisija BiH će donijeti nakon pravosnažnosti odluke o poništenju izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a bilo je sporno da li će članovi CIK-a uopće razmatrati to kao tačku dnevnog reda budući da sud još nije donio odluku o tom pitanju, a prema očekivanju ta bi odluka trebala biti donesena danas.

Član CIK-a Suad Arnautović tražio je da se izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda odgodi do odluke suda, a njegov prijedlog podržao je i član CIK-a Mile Kudić, ali to većinom glasova nije podržano te su se članovi CIK izjašnjavali o ovoj tački. Tada je samo Arnautović bio protiv.

"Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) se ne može pomiriti sa činjenicom da je u toj općini izgubio izbore budući da je i prethodno bio njihov zahtjev za ponovno brojanje u Vukosavlju, ali nismo našli argumente za taj zahtjev te je odbijen, a i sud je učinio isto, zbog čega ne želim da učestvujem u toj igri", pojasnio je Arnautović na sjednici.

Članica CIK-a BiH Irena Hadžiabdagić kazala je da taj zahtjev za ponovno brojanje nema nikakve veze s današnjom tačkom dnevnog reda jer da su ponovo brojali listiće imali bi istu situaciju, ali se ovaj zahtjev odnosi na potpuno drugu stvar a to je da li je neko glasao ko nije imao pravo, što smo uz pomoć grafologa utvrđivali.

Naime, 56 spornih glasova na ovom biračkom mjestu utiču na izborni rezultat u ovoj izbornoj jedinici, budući da je razlika između kandidata koji je osvojio načelničko mjesto i drugog na toj listi 53 glasa.

U izjavi za novinare predsjednik CIK-a Branko Petrić obrazložio je da se samim uvidom u birački materijal, što je provjereno i stručno uz pomoć vještaka grafološke struke, vidi da veći broj potpisa na izvodu iz Centralnog biračkog spiska ne odgovara potpisima osoba koje su glasale što bi moglo uticati na rezultate izbora.

Na sjednici je Mile Kudić tražio i da danas članovi CIK-a na dnevni red uvrste tačku dnevnog reda na kojoj bi se utvrdio datum sjednice na kojoj bi trebao biti biran novi predsjednik CIK-a. Ovaj prijedlog članovi nisu prihvatili, a za je glasao samo Kudić.