BiH
0

CIK: Prošli su rokovi za žalbe

FENA
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) donijela je odluku o izmjeni odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH 2012. godine.

Izmijenjeni su utvrđeni rezultati za načelnike i skupštine općina u izbornim jedinicama Vukosavlje na redovnom biračkom mjestu 018B005, Istočni Drvar na redovnom biračkom mjestu 058B001 i Istočni Mostar na redovnom biračkom mjestu 158B001. Odluka je uslijedila nakon što su na navedenim biračkim mjestima održani ponovni izbori.

O sve češćim zahtjevima političkih stranaka da se izvrše ponovna prebrojavanja glasačkih listića članovi CIK-a upozoravaju da su prošli svi rokovi za žalbe.

"Svi glasački listići uredno su prebrojani i provjereni i zato sam protiv novog brojanja", kazao je Mile Kudić, član CIK-a. Njegovo mišljenje dijeli i Suad Arnautović.

"Pošto su prošli svi rokovi za žalbu glasački listići se ne trebaju ponovo brojati. Recimo, bilo je sedam zahtjeva za ponovno prebrojavanje glasačkih listića u Srebrenici i svi su neosnovani. Ti zahtjevi su bili i paušalni", kazao je Arnautović.

Po mišljenju člana CIK-a Vedrana Hadžovića zahtjevi političkih stranaka za ponovno prebrojavanje glasačkih listića samo je kupovina vremena: "Ovo je klasična kupovina vremena. Čeka se podatak koliko se ljudi odjavilo koji su glasali u Srebrenici i da se onda podnose novi zahtjevi. Neću da učestvujem u takvom izbornom inžinjeringu", pojasnio je Hadžović.

Na sjednici CIK-a dodijeljeno je 17 zamjenskih mandata u općinskim vijećima i osam u skupštinama općina. Dobivanje pa odsustajanje od mandata za članove CIK-a je prevara birača. Član CIK-a Mile Kudić tvrdi da je to obmana birača.