Birališta se zatvaraju u 19 sati
20

Izlaznost 43,91 posto, u Odžaku produženo glasanje do 20 sati

Piše: E. G.
Članovi CIK-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Članovi CIK-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, do 16 sati je svoju građansku dužnost obavilo 43,91 posto birača s pravom glasa. Izlaznost u Federaciji BiH je 42,41 posto, u RS-u 46,42 posto, a u Distriktu Brčko 41,84 posto.

Prema procjeni CIK-a ovo je visoka izlaznost na glasanje u odnosu na lokalne izbore prethodnih godina. Sva biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati, osim jednog u općini Odžak, gdje je tokom dana došlo do težeg kršenja pravila izbornog postupka. Tu će glasanje biti produženo do 20 sati.

"Na biračkom mjestu Dom kulture u Srebrenici, gdje se obavlja glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, gdje je u toku dana bilo povremenih zastoja, nije bilo potrebe produžavati glasanje iza 19 sati", rekao je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Najveća izlaznost je u općini Pale (FBiH), gdje je do 16 sati glasalo 83,33 posto građana s pravom glasa. Visoka izlaznost je bila i u općinama Istočni Drvar, gdje je do 16 sati glasalo 82,48 posto građana, a u Trnovu (FBiH) ih je glasalo 80,08 posto. ,

Najmanja izlaznost na izbore je u Sanskom Mostu, gdje je glasalo svega 26,77 posto birača s pravom glasa. Mali procent izlaznosti je i u Tuzli, gdje je glasalo 27,25 posto, u općini Ravno, gdje je glasalo 27,87 posto te u Novom Sarajevu, gdje je glasalo 29,48 posto građana.

"U Srebrenici u Domu kulture su bila dva kraća zastoja u procesu glasanja, ali nisu utjecala na to da se nekome onemogući glasanje i nije bilo potrebe za produžavanje vremena glasanja iza 19 sati", rekao je Petrić.

Na upit novinara hoće li biti sankcija za kandidatkinju SNSD-a za načelnicu Općine Srebrenica Vesnu Kočević, koja je prema nekim tvrdnjama dolazila na biračko mjesto u Srebrenici, a gdje prema izbornim pravilima nije trebala prisustvovati, Petrić je rekao da ne može o tome govoriti na konferenciji za medije "kao baba gatara" i reći hoće li CIK nekoga sankcionisati ili neće za povredu za koju još nema prijave i nije sigurno da li se desila".

CIK-u je stiglo 12 prigovora, mada ih još nisu razmatrali, jer su procijenili da nisu hitni. Kažu kako je bilo i pritisaka na CIK. Prema saznanjima novinara, protiv Centralne izborne komisije je podnesena krivična prijava, a podnio ju je jedan od njenih članova.

"Ima raznih pritisaka, oni će izaći na vidjelo jednog dana. Nije ih bilo samo na nas, nego i na članove biračkih odbora. Kao što vidite, kolega koji vam je oslonac za te stvari nije tu, gdje je sada ne znam, samo u CIK-u prima platu", rekao je Petrić.