Označio ih i ubacio u kutiju
245

Predsjednik biračkog odbora iz Odžaka ukrao 55 glasačkih listića

FENA
Branko Petrić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Branko Petrić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je u sedam sati otvorena većina od 5.100 glasačkih mjesta u cijeloj BiH te da je samo u njih tridesetak došlo do neznatnog kašnjenja od nekoliko minuta do najviše pola sata, uglavnom, iz tehničkih razloga.

Prema njegovim riječima, samo na jednom glasačkom mjestu u općini Odžak došlo je do težeg kršenja pravila izbornog postupka, ali je to Općinska izborna komisija Odžak u saradnji s Centralnom izbornom komisijom i s nadležnom policijom riješila i tamo se izbori regularno provode, a u popodnevnim satima će biti donesena odluka o eventualnom produženju glasanja na ovom glasačkom mjestu.

"U Odžaku je prilikom otvaranja, odnosno neposredno prije otvaranja ustanovljeno da je predsjednik biračkog odbora uzeo neovlašteno 55 glasačkih listića za načelnika općine koje je označio i ubacio u glasačku kutiju, čemu su se ostali članovi biračkog odbora usprotivili. Tvrdi se da je tako, a da li će biti tako to će se vidjeti nakon detaljne istrage. Općinska izborna komisija je smijenila predsjednika i imenovala novoga, policija je izuzela glasačku kutiju, a kašnjenje na ovom mjestu zbog ove situacije je trajalo više od tri sata i glasanje je nastavljeno u 10.50 sati regularno", pojasnio je Petrić.

Prema njegovim riječima, dosadašnji tok izbora se odvija u regularnoj atmosferi, nije bilo većih primjedbi i prigovora osim onih standardnih koji se dešavaju.

"Dobili smo informaciju da je veći broj građana naročito iz općina Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Osmaci, Šekovići, Srebrenica, Vukosavlje, Novo Goražde, Brod, Pelagićevo, Kotor- Varoš i Brčko došao na glasačko mjesto da glasa, a utvrdili su da je neko umjesto njih odjavio ih s redovnog biračkog mjesta i prijavio da glasa putem pošte.

Njima je omogućeno da glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima u skladu sa zakonom i sa stavom CIK-a. Pozivam i sve druge glasače koji se nađu u sličnoj situaciji da se odazovu na glasanje i da glasaju", kazao je Petrić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s informacijom o zatvaranju jednog biračkog mjesta u Srebrenici zbog prigovora, Petrić je odgovorio da ta informacija nije tačna.

"Mi smo u stalnom kontaktu s Općinskom izbornom komisijom, predsjednikom i članovima izborne komisije u Srebrenici i svim drugim koji su uključeni u taj proces. Bilo je nekih nesporazuma, odnosno nekih nerazjašnjenih situacija ko ima pravo glasati nepotvrđenim glasačkim listićima u Domu kulture. Mi smo u skladu sa zakonom dali jasnu instrukciju", onako kako to zakon propisuje.

Bio je u jednom trenutku kraći prekid od deset minuta dok se jedna situacija nije razjasnila, a razjasnila se tako da su se pojavile na glasačkom mjestu osobe s neispravnim dokumentima koje su zahtijevale da glasaju, a nije im trebalo dozvoliti da glasaju i nije im omogućeno da glasaju s dokumentima koji nisu propisani zakonom, kazao je Petrić.