CIK progovorio
25

Glasači poništili 5,5 posto listića, još nema podataka za Srebrenicu

Piše: A. K.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) zabilježeno je 5,5 posto nevažećih glasačkih listića, rekao je Branko Petrić, predsjednik CIK-a, na današnjoj konferenciji za medije.

Članovi CIK-a danas su bili nešto pričljiviji nego sinoć, kada su građane uputili da prve preliminarne rezultate pogledaju na internet stranici CIK-a, kako ih "ne bi čitali do zore".

Na početku konferencije za medije Petrić je rekao da je oko 5,5 posto nevažećih listića te da će CIK ovim činjenicama pokloniti dužnu pažnju i ispitati razloge ovakve pojave.

Petrić je saopćio i broj osvojenih mjesta po strankama, odnosno političkim subjektima koji su učestvovali na izborima.

"Kada bi sada dostupni podaci bili konačni, od 138 mjesta SDA je osvojila 34 mjesta, SDS 25, SNSD 18, HDZ 13, SDP 11, HDZ 1990 tri, DNS dva, SBBBiH dva i trideset drugih subjekata po jedan", rekao je Petrić.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je ova institucija do ponoći primila 16 prigovora, a odnose se na korištenje domaćih i stranih sredstava komunikacije s ciljem utjecaja na birače. Istakla je da Općinske izborne komisije imaju oko 80 prigovora, a tiču se kršenja izborne šutnje, povrede na biračkom mjestu i povrede u toku brojanja.

"Mogu istaći da je veći broj prigovora u Vlasenici, Gradišci, Srebrenici, Trnovu, Banjoj Luci, Novom Sarajevu, Prijedoru i Rudom. Prigovori se odnose na rad izborne administarcije i povrede u vezi s glasačkim materijalom i pridobijanjem volje birača", rekla je Hadžiabdić.

Petrić nije mogao reći podatke vezane za glasove iz FBiH za Srebrenicu.