"Oštro razmimoilaženje"
62

U CIK-u veliki problemi oko brojanja glasova u Srebrenici

FENA
Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović saopćio je danas da je unutar CIK-a BiH došlo do oštrog razmimoilaženja u pogledu primjene metoda brojanja i verifikacije jednog broja nepotvrđenih (kovertiranih) glasačkih listića za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica.

"Ključni razlog su različiti pristupi verifikaciji nepotvrđenih glasačkih listića. Iako se radi o objavljivanju preliminarnih, nezvaničnih i nekompletnih rezultata, ipak želim istaći da je npr. prema današnjem internom pregledu utrke za načelnika Srebrenice od strane Glavnog centra za brojanje, broj potvrđenih glasačkih listića iz ove kategorije slijedeći - za kandidatkinju Vesnu Kočević 110 glasova, za kandidata Ćamila Durakovića 9 glasova i za nezavisnog kandidata Radojicu Ratkovac 14 glasova.

Pri ovoj radnji u procesu potvrđivanja nepotvrđenih glasačkih listića, koje nije izvršila Centralna izborna komisija BiH, meni osobno nisu prezentirani dokazi na osnovu kojih dokumenata je Glavni centar za brojanje „potvrdio“ ove glasove, niti na osnovu kojeg zakonskog akta je to pravo Glavnog centra za brojanje, a ne Centralne izborne komisije BiH.

Zbog toga sam zahtijevao da se obustavi objava ovih podataka na web portalu CIK BiH dok ih ne verificira Centrala izborna komisija BiH.

Međutim, nakon ove intervencije predsjednik CIK BiH je naprasno otkazao već zakazanu sjednicu CIK BiH", navodi se.

Arnautović ističe da je u izjavi za javnost 6. oktobra ove godine skrenuo pažnju na odredbe člana 3.17 i člana 5.12 Izbornog zakona BiH kojima je reguliran postupak identifikacije i glasanja državljana BiH s biračkim pravom.

"Samo državljanima BiH s biračkim pravom, a koji se nisu našli na zaključenom izvodu iz Centralnog biračkog spiska 23. augusta 2012. godine, koji su predočili ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu i potvrdu o mjestu prebivališta može se potvrditi pravo glasa".

Svim drugim osobama koje su na dan izbora prezentirale nekakve obrasce, među kojima su i obrasci LK/OI-4, LK/OI-2, PB1,PB3, kopije lične karte, posebno kopije lične karte drugih država i slično, ne može se potvrditi pravo glasa nepotvrđenim (kovertiranim) glasačkim listićima.

U pogledu narušavanja određenih odredbi Poslovnika Centralne izborne komisije BiH u vezi otkazivanja današnje sjednice CIK BiH smatram za potrebnim javno preporučiti predsjedniku CIK BiH da sve naredne sjednice CIK BiH, koje se zbog hitnosti održavaju svakodnevno, zakazuje u isto vrijeme uz obavezno prisustvo javnosti, posebno javnih elektronskih emitera", navodi Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH.