{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pomoći u smanjenju nezaposlenosti u Sarajevu

F
30.8.2012. u 13:30
1
1
Pomoći u smanjenju nezaposlenosti u Sarajevu
1
Pomoći u smanjenju nezaposlenosti u Sarajevu
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i zamjenik gradonačelnika Haga Henk Kool potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju u oblasti socijalnih pitanja.
U razgovoru koji je prethodio potpisivanju Memoranduma, gradonačelnik Behmen je istakao da je bavljenje socijalnim pitanjima jedna od najhumanijih misija u ovom globalnom ludilu kada neoliberalizam galopira i uništava planetu.

"Socijalna problematika je, ja to posmatram kroz ideološku prizmu, u pojedinim zemljama jako zanemarena. Ni mi nemamo mnogo sredstava za bavljenje tim pitanjima, ali ono što imamo utrošimo svrsishodno, na primjer na porodilje, srednjoškolske i fakultetske stipendije, i ja kao gradonačelnik dajem prioriet ovakvim projektima", rekao je Behmen.

Zamjenik gradonačelnika Haga Henk Kool naglasio je važnost saradnje između gradova jer su to najpristupačniji servisi za građane, a za ovu problematiku i nije potrebna saradnja na državnom nivou.

"Lokalne vlasti trebaju pomagati nezaposlenima da se kroz edukaciju osposobe za traženje posla i na to treba gledati kao na investiranje u privredu", kazao je Kool.

Dodao je da u narednim mjesecima, kada bude imenovan za predsjedavajućeg komiteta za socijalna pitanja pri mreži evropskih gradova - Eurocities, planira formirati mrežu izabranih gradova, uključujući i Sarajevo, koja bi pokrenula poseban projekt s ciljem smanjenja nezaposlenosti upravo u Sarajevu.

Potpisnici Memoranduma obavezali su se da će zajednički raditi na projektima pružanja socijalnih usluga na području Kantona i Grada Sarajeva, na uspostavi informatičke baze podataka nezaposlenih i osoba u stanju socijalne potrebe, na kreiranju programa obuke za nezaposlene, te na edukaciji socijalnih radnika Kantona i Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: