BiH
0

Početak saradnje između Haga, KS i SERDA-e

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Grada Haga, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Zilha Ademaj rekla je da je ovim memorandumom regulirana buduća saradnja Haga i Sarajeva, te da je neizmjerno zahvalna na pomoći koju su vlasti ovog holandskog grada ponudile u oblastima socijalne zaštite i zapošljavanja.

"Mi, nažalost, imamo veliki broj nezaposlenih i ljudi u stanju socijalne potrebe tako da će nam ova saradnja i pomoć biti od velike koristi. Dojmili su nas se njihovi projekti u ovim oblastima i mislim da na isti ili sličan način mogu biti implementirani i kod nas", naglasila je Ademaj.

Zamjenik gradonačelnika Grada Haga Henk Kool istakao je da je Hag međunarodni grad mira i pravde, te da oni rado pružaju podršku drugim evropskim gradovima i prenose svoja iskustva, ali i uče iz tuđih.

"Mi u Hagu, i generalno u Holandiji, imamo sreće jer je stopa nezaposlenosti dosta niska u poređenju sa Sarajevom - oko šest posto, ali imamo dosta iskustva u pomaganju nezaposlenima da pronađu posao. Na primjer, kada naše gradske vlasti pokreću neke komunalne projekte, onda se od kompanija koje su odabrane da izvode radove zahtijeva da angažiraju i jedan broj nezaposlenih", dodao je Kool.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić kazao je da ovaj memorandum omogućuje Kantonu Sarajevo da na osnovu iskustava Grada Haga modernizira socijalni sektor i poboljša funkcioniranje tržišta rada.

Memorandumom je, između ostalog, predviđeno da Grad Hag podrži modernizaciju informacijskog sistema za pružanje socijalnih usluga u Kantonu Sarajevo, kao i edukaciju socijalnih radnika.