|

Behmen: Planiramo smanjenje emisije CO2 i povećanje kvaliteta života građana

Behmen: Planiramo smanjenje emisije CO2 i povećanje kvaliteta života građana
13
Klix.ba
22.11.2012. u 13:55
3
komentara
13

dijeljenja
Behmen: Planiramo smanjenje emisije CO2 i povećanje kvaliteta života građana
"Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvoja", tema je međunarodne konferencije u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju - Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu - energetska efikasnost (GIZ) koja je danas počela u Sarajevu u okviru manifestacije "Dani energetske efikasnosti u Sarajevu 2012.".
Pored predstavnika gradova–potpisnica Memoranduma o razumijevanju s ciljem "Stvaranje mreže energetski efikasnih glavnih gradova i jugoistočnoj Evropi", Frajburga, Zagreba, Tirane, Podgorice, Skoplja i domaćina-Sarajeva, Konferenciji prisustvuju i predstavnici općina i gradova iz Bosne i Hercegovine, te bh. kompanija iz javnog i privrednog sektora.

Uz riječi dobrodošlice, Konferenciju je otvorio Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, te istakao potrebu o provođenju proaktivne energetske politike. "Da se i u Bosni i Hercegovini želi utemeljiti i provoditi proaktivna energetska politika pokazalo je potpisivanje Povelje gradonačelnika u martu 2009. godine čime se Grad Sarajevo pridružio Uniji gradova Evrope koji imaju za cilj racionalno korištenje i upravljanje energijom u urbanim sredinama", naglasio je Behmen, te dodao da je Grad Sarajevo u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta za upravljanje energijom u gradovima” između ostalog, u septembru 2010. potpisao Izjavu o politici gospodarenja energijom i zaštiti okoliša i time postavio temelje energetski održivom razvoju Sarajeva.

U svom obraćanju Behmen je kazao da je Akcionim planom energetski održivog razvoja grada definisan proces uštede energije u Sarajevu, kontinuirano praćenje energetske potrošnje, primjena obnovljivih izvora energije, smanjenje emisije CO2 za više od 20% do 2020. godine, te samim time i povećanje kvalitete života građana.

"Ove godine otvorili smo Ured za energetsku efikasnost Grada Sarajeva, te pokrenuli inicijativu za osnivanje Kluba „Sporazuma gradonačelnika/načelnika u Bosni i Hercegovini“ koji bi omogućio razmjenu iskustava i znanja, zajedničke nastupe, te iniciranje priprema projekata za apliciranje u EU fondove", naglasio je gradonačelnik.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH, NJ.E. Urlike Knotz, izrazila je zadovoljstvo što se i u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama regiona teži održivom snabdijevanju energijom. "Drago mi je da Njemačka na ovom polju može pružiti podršku kroz savjetodavne usluge preko GIZ-a, ali i putem poticaja za ulaganje kroz Kreditni zavod za obnovu u oblasti vjetro i hidropotencijala", istakla je Knotz.

Prisutnima se obratila i Nihada Čolić iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS izrazivši zadovoljstvo što je ova institucija dala aktivno učešće u edukativnom dijelu manifestacije "Dani energetske efikasnosti u Sarajevu 2012.".

Jutas Zinnel, regionalna direktorica GIZ-a, je kazala kako je energetska efikasnost tema u koju smo svi mi izravno uključeni. "Svi mi trošimo energiju, ali isto tako, svi imamo potencijal da uštedimo energiju. Postoje mnoge mjere koje poboljšavaju uslove života u našim domovima i koji imaju pozitivne finansijske efekte", naglasila je Zinnel. Dodala je da ova Konferencija i čitava manifestacija "Dani energetske efikasnosti u Sarajevu 2012." pod sloganom "Koristimo energiju pametno!" pokazuje koliko je buđenje svijesti i edukacija o pametnom korištenju energije među djecom i odraslima od izuzetne važnosti.

Na ovoj konferenciji, u sklopu koje će biti održane četiri sesije, prezentirat će se trenutno stanje energetske efikasnosti u BiH, zatim nove inicijative, izmjene i dopune zakonske regulative, mogućnosti ekonomskog razvoja, uloga regionalne i lokalne samouprave u procesu energetski održivog razvoja BiH, razvoj mreže Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors).

Ovaj događaj će biti i prilika za razmjenu iskustava i znanja na području provođenja programa energetski održivog razvoja i ispunjavanja obveza jedinica regionalne i lokalne samouprave u BiH, primjera dobre prakse europskih i gradova iz Regiona.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...