BiH
0

Poljoprivrednici pozivaju na radikalne akcije u ponedjeljak ako se ne isplate poticaji

SRNA
Miro Pejić (Foto: Klix.ba)
Miro Pejić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić pozvao je poljoprivrednike u Federaciji BiH na radikalnije akcije ukoliko u ponedjeljak, 2. septembra ne bude nastavljena isplata podsticaja.

Pejić je pozvao poljoprivrednike na pritisak prema Ministarstvu finansija Federacije BiH i ministru Anti Krajini, te na radikalnije akcije u ponedjeljak nakon radnog vremena u 16.00 sati.

On ističe da nakon isplate prvih sredstava nije nastavljen kontinuitet plaćanja što, kako kaže, liči na još jednu prevaru u poljoprivredi koja je nedopustiva.

"Poznato nam je da su prilivi sredstava u Ministarstvo finansija toliki da može biti izmirena kompletna poljoprivreda u roku dva dana. Konstantno se pozivamo na zakon i na listu prioriteta i nedopustivo je da nas konstantno varaju i krše zakon. Nećemo to više tolerisati, jer poljoprivreda je izvarana već sedam puta", naveo je Pejić u saopštenju.

On pojašnjava da su za sedam mjeseci ove godine redovno isplaćene plate državnim funkcionerima, koji su peti na listi prioriteta, dok se poljoprivreda na toj listi nalazi na trećem mjestu.