{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pejić: Ministri mogu očekivati jaja i mlijeko po automobilima i glavama

S
12.11.2013. u 16:06
8
28
Pejić: Ministri mogu očekivati jaja i mlijeko po automobilima i glavama
8
Pejić: Ministri mogu očekivati jaja i mlijeko po automobilima i glavama
Miro Pejić je ljetos jajima gađao zgradu Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić najavio je danas radikalnije mjere prema premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i Vladi ukoliko u naredna 24 sata ne budu islaćena sredstva za podsticaje poljoprivredi.
Pejić je rekao da radikalne mjere prema Vladi ne podrazumijevaju velika okupljanja koja bi fizički i finansijski iscrpljivali poljoprivrednike, već da će poljoprivrednici u manjim grupama vršiti pritisak na ministre i premijera koji su odgovorni za ovakvo stanje.

"Želim poručiti ministrima koji su sebi uzeli za pravo da se isplata za poljoprivredu stavi na zadnje mjesto u budžetu, poput federalnog ministra kulture Salmira Kaplana i nauke i obrazovanja Damira Mašića, da mogu očekivati bliske susrete sa poljoprivrednicima", rekao je Pejić.

On je naglasio da će protesti biti održani u demokratskom duhu i da premijer i ministri mogu očekivati da budu gađani poljoprivrednim proizvodima i posipani mlijekom, dok se stajsko đubrivo i drugi poljoprivredni nusporizvodi mogu naći ispred institucija FBiH.

"Ministri mogu očekivati jaja, mlijeko po automobilima, odijelima ili glavama", rekao je Pejić.

On je napomenuo da su poljoprivrednici saznali da su u federalnim ministarstvima finansija i poljoprivrede obezbijeđena sredstva za podsticaje, te da u trezoru za te namjene ima 12 miliona KM, ali da se čeka saglasnost Nikšića.

"Ukoliko danas poslijepodne ili eventualno sutra budu isplaćivani podsticaji neće doći do radikalnijih mjera", rekao je Pejić i dodao da razgovara neće biti do isplate.

On je napomenuo da su vlasti FBiH do sada za poljoprivredu isplatili oko 28 miliona KM, te da su ostali dužni oko 20 miliona KM za podsticaje.

"Ne provodi se Zakon o izvršenju budžeta, niti sporazum koji smo prije dva mjeseca postigli sa premijerom Nikšićem i federalnim ministrom finanasija Antom Krajinom da će isplata za poljoprivredu vršiti u trećoj dekadi svakog mjeseca", rekao je Pejić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: