BiH
0

Poljoprivrednici očekuju sastanak sa ministrom Krajinom

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić rekao je Srni da će danas biti poznato da li će razgovarati sa ministrom finansija FBiH Antom Krajinom o dinamici isplate podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Ukoliko ne bude sastanka, Pejić je istakao da će onda biti jasno da ministar finansija ne pristaje na dijalog i da preuzima odgovornost za dalja dešavanja.

Pejić je naveo da je sastanak, koji je trebalo da bude održan prošlog petka, Krajina odgodio zbog odsustva ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića. Da li će biti sastanka ili ne, znat će se danas poslije 9.00 sati, rekao je Pejić.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednicima ne ostaju velike mogućnosti, osim pritiska i izražavanja nezadovoljstva, što su željeli izbjeći.

"Prema ministru finansija pokazali smo veliko strpljenje i toleranciju. Nije bio izložen gađanju jajima, a ako ne pristane na dijalog, nama ne preostaje ništa drugo. To je njegova odluka", istakao je Pejić.

On je naglasio da je iznos potraživanja u prvih pola godine između 12 i 13 miliona KM, ocijenivši da ta stavka nije velika i da bi pitanje poljoprivrede moglo biti riješeno ako bi samo jedan dan bila odgođena isplata nekih troškova koji po prioritetu nisu ispred poljoprivrede.

Pejić je naveo da je federalna Vlada donijela zaključak da se poljoprivreda u ovom trenutku stavi na peti nivo, dok se plate državnih službenika sa petog stavljaju na treći nivo, što predstavlja kršenje zakona o izvršenju budžeta.

"Iz razgovora koji očekujemo vidjećemo šta se može izroditi. Sigurno da nećemo hladno gledati kako oni sebi protivzakonito isplaćuju osmu platu, a mi nismo dobili nijednu marku. Ako se to dogodi, pokrenućemo krivične prijave protiv ministra finansija i drugih ministara koji su glasali za tu protivzakonitu odluku", najavio je Pejić.