BiH
7

Poljoprivrednici jajima gađali zgradu Ministarstva finansija FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"Razočarani smo odnosom premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i ministra finansija FBiH Ante Krajine prema poljoprivrednicima kojima smo se obratili 5. decembra sa zahtjevom za hitnu isplatu poticaja duga koji okvirno iznosi oko 30 miliona KM", kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić na današnjoj konferenciji za medije ispred zgrade Vlade FBiH.

Najavio je da se u narednih nekoliko dana može očekivati i blokada puteva u BiH.

Pejić je naglasio da su poljoprivrednici danas pokušali stupiti u kontakt s ministrom Krajinom koji im je kazao da će se danas riješiti njihov problem.

"Tek smo oko 13 sati dobili odgovore na naše zahtjeve u kojima je napisano niz neistina", kazao je Pejić.

Pejić tvrdi da je u dopisu koji su dobilii Nikšić napisao da je u ovoj godini isplaćeno 58 miliona KM a isplaćeno je 34 miliona KM, od toga oko 16 miliona za dug iz 2012. godina

Dodao je da je premijer Nikšić napisao da je Ministarstvo poljoprivrede FBiH u trezor unijelo samo 38.000 KM koje se odnose na mlijeko te da on ima dobru volju da ispoštuje dogovor, ali da nema novca.

Pejić je kazao da je to poljoprivrednike zbunilo te da su poslali zahtjev Ministarstvu poljoprivrede FBiH koji su im prije sat vremena službeno odgovorili da se trenutno u trezoru nalazi 6.136.000 KM.

U vrijeme održavanja pres-konferencije nekoliko poljoprivrednika su jajima gađali zgradu Federalnog ministarstva finansija.