BiH
338

Poljine Hills: Do sada izgrađen jedan objekat, a rezervisano 30 posto vila

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U novom luksuznom rezidencijalnom naselju u Sarajevu Poljine Hills je započela izgradnja prvih vila. Kamen temeljac je postavljen u novembru 2014. godine. Projektom je predviđena izgradnja 211 objekata, a do sada je izgrađena jedna vila i urađena priprema za još nekoliko.

Kako je za Klix.ba potvrdio Mirza Kupusović iz kompanije Shad Invest koja je investitor projekta, do sada se radilo na pripremnim radovima poput stabilizacije terena, formiranja kolske i pješačke saobraćajnice, a u toku je i izgradnja prvih 70 vila. S obzirom na to da je rok za završetak izgradnje postavljen u drugu polovinu 2016. godine pitali smo da li će rokovi biti ispoštovani.

"Progres na samom gradilištu je u skladu s usvojenom dinamikom plana. Izdate su sve potrebne dozvole i saglasnosti za realizaciju projekta. Rok za realizaciju projekta je kraj 2016. godine, a imajući u vidu dosadašnji progres na gradilištu, ali i po pitanju svih ostalih, uslovno rečeno nevidljivih, aktivnosti na realizaciji projekta Poljine Hills, uvjereni smo da je ovaj rok sasvim realan. Ovdje treba istaći da se projekt Poljine Hills sastoji od dvije faze, i to izgradnje više od 200 urbanih vila, te izgradnje 10 stambenih zgrada, pri čemu se navedeni rok odnosi na prvu fazu realizacije projekta", izjavio je za Klix.ba Kupusović.

S obzirom na to da je naselje Poljine Hills zamišljeno kao naselje zatvorenog tipa sa svim neophodnim uslugama i infrastrukturom, te da će planirani objekti uglavnom biti nedostupni za domaće stanovništvo, naravno iz finansijskih razloga, interesovalo nas je kako napreduje prodaja budućih vila.

"Trenutno je prodato i rezervisano blizu 30 posto ukupnog broja vila koje su raspoložive na tržištu, što predstavlja dobar rezultat u ovoj fazi realizacije projekta", ističe Kupusović.

Trenutno je na projektu Poljine Hills direktno angažovano blizu 200 ljudi, s tim da je planirano zapošljavanje novih radnika u toku 2016. godine. Važan segment jeste angažovanje isključivo domaćih građevinskih kompanija koje grade ovo rezidencijalno naselje.

Sarajevo i okolina su definitivno popularna destinacija za investitore iz arapskih zemalja ako znamo da je prije nekoliko dana svečano otvoreno naselje Sarajevo Resort u općini Hadžići, da je započeta gradnja Poljine Hills i da se planira izgradnja turističkog grada Buroj Ozone u općini Trnovo.

Izgradnja ovakvih naselja u ekonomskom smislu mnogo znači za razvoj privrede jedne države, međutim nameće se pitanje realnih okvira izgranje ovakvih objekata u smislu opravdanosti i potražnje.