BiH
0

Svečano otvoreno rezidencijalno naselje "Sarajevo Resort" Osenik

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Novoizgrađeno turističko-rezidencijalno naselje "Sarajevo Resort" Osenik u općini Hadžići danas je svečano otvoreno. Naselje su otvorili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i osnivač kompanije "Gulf Real Estate" Jasem Ahmed Al Kanderi.

Riječ je o namjenski projektovanom naselju koje će moći pružiti smještaj za 1.125 turista. Ukupna površina naselja iznosi 160.000 kvadratnih metara s vještačkim jezerom površine 12 hiljada kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata.

Izgrađena su dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket kao i mnogi drugi prateći objekti. U projekat je do sada uloženo više od 50 miliona KM.

Sarajevo Resort bit će oaza za goste sa Bliskog istoka koji će u blizini olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, kao i glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, pronaći mir i užitak u ljetnim mjesecima.

Veliki značaj ovog projekta istakli su u svom obraćanju član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te direktor kompanije koja je izvodila projekat Jasem Ahmed Al Kanderi.

"Zadovoljstvo mi je otvoriti jedan ovakav kompleks. Naše veze sa arapskim svijetom prije su bile samo emotivne ali sada je to drugačije. Danas su naši odnosi onakvi kakvi trebaju biti. Naši prijatelji iz arapskih zemalja će aktivirati bogate resurse koje BiH ima. Ovo je zemlja mira i sve više je uređena država. Naša braća su to prepoznala i zbog toga će se još više ulagati", rekao je u svom obraćanju Izetbegović.

Razvoj turizma u BiH u posljednje dvije godine je u porastu za oko 20 posto, a tome značajno doprinose interesovanja za turističkim potencijalima BiH gostiju iz arapskih zemalja.

"Ovaj kompleks je turističko selo, ali i investicijska prilika. Mi smo prva kompanija koja je investirala u jedan ovakav projekat. Osim toga, uspjeli smo promovirati BiH kao turistički potencijal u zemljama Zaljeva. Ponosni smo da je ovo prvi projekat koji je obuhvatio turistički, investicijski i liječnički segment. BiH ima svijetlu budućnost kada je u pitanju turizam. Osim ovog kompleksa mi smo investirali oko 600 hiljada KM u lokalnu zajednicu, i ono što je najvažnije u izgradnji su učestvovale bh. kompanije", izjavio je direktor kompanije "Gulf Real Estate" Jasem Ahmed Al Kanderi.

Značaj ovog projekta je i što je sve završeno u predviđenom roku. Kamen temeljac je postavljen prije dvije godine, a sve je završeno prema planu.