Privreda
219

Sarajevo Resort: Koliko je BiH spremna na turizam visoke klase

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Povodom svečanog otvaranja turističko-rezidencijalnog naselja Sarajevo Resort u mjestu Osenik, koje pripada općini Hadžići, načelnik te općine Hamdo Ejubović ističe značaj ulaganja u turizam. Premijer KS Elmedin Konaković ističe kako su vidljivi samo pozitivni efekti.

Svoje zadovoljstvo ovom značajnom investicijom u općini Hadžići nije krio načelnik Ejubović, koji je rekao kako je ovo tek početak ulaganja investitora iz arapskih zemalja u BiH.

"Drago mi je prije svega što je sve ispunjeno od onog plana prije dvije godine. Ovo je tek početak ulaganja u turizam, a ja se nadam da će se to nastaviti intenzitetom koji nama odgovara. Nadam se da će ulagati još više, ne samo u Hadžiće i okolinu, već i širom BiH", rekao je Ejubović.

Ovo je prva faze gradnje, a prema najavama postoji interes da se gradi još objekata. Do sada je uloženo više od 50 miliona KM a na projektu je radilo 50 domaćih kompanija.

"S obzirom na potrebe i zahtjeve turista iz arapskih zemalja, smatram da će u toku sezone u ovom kompleksu biti zaposleno minimalno 50 ljudi", zaključio je Ejubović.

Ipak postavlja se pitanje koliko je BiH spremna na turizam visoke klase, za šta je prvenstveno namijenjen kompleks u Oseniku.

"Ovaj projekat je dokaz kako lokalna zajednica može predvoditi velike projekte. Na početku je bilo skepticizma zbog ambicija i postavljenih rokova, ali vidite da se sve završilo na vrijeme. Smatram da ovo tržište može ponuditi turizam visoke klase, ali i srednjem staležu", izjavio je premijer KS Elmedin Konaković.

Nekoliko je pozitivnih stvari vezano uz Sarajevo Resort. Na izgradnji su radile domaće kompanije, općina je naplaćivala rentu, zatim PDV, a možda je najvažnije što postoji pozitivno iskustvo investitora.

Konaković ističe kako je zbog ratnih dešavanja u brojnim arapskim zemljama BiH u mnogim sferama postala interesantna zemlja. Sve veći broj arapskih investitora se raspituje i želi ulagati u BiH, a tome su doprinijela pozitivna iskustva investitora koji je ulagao u Sarajevo Resort.

"Do sada je vladalo mišljenje kako naši prijatelji iz arapskih zemalja više ulažu u zemlje regiona nego u BiH. Čini mi se da se taj trend polako mijenja, ali i do nas je i mi tu moramo doprinijeti", poručio je Konaković.